Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ВИРОБНИЦТВО НА РЕКОРДНОМУ РІВНІ У 2023

14.06.2024

У 2023 році виробництво обладнання для обробки харчових продуктів і пакувального обладнання зросло на 5% до 16,5 млрд євро. Це означає, що п’ятий за розміром сектор машинобудування вперше перевищив позначку в 16 млрд євро, встановивши таким чином новий рекорд.

 

У машинобудівній промисловості Німеччини компанії в цьому секторі забезпечують 6% від загальної вартості продукції та надають роботу понад 62 000 людей у Німеччині. Із середнім експортним оборотом у 86% і часткою світової торгівлі в 22%, сектор харчової промисловості та пакувального обладнання є однією з найсильніших експортних галузей.

 

Значне стимулювання попиту на пакувальні машини

Пакувальні машини становлять приблизно половину вартості виробництва. У 2023 році компанії збільшили виробництво на 10% до майже 8 млрд євро. Особливо виріс сектор обладнання для упаковки напоїв, який збільшився на 18% до 2,8 млрд євро. Виробництво так званих інших пакувальних машин зросло на 6% до 5,2 млрд євро. Значна частина обороту базувалася на замовленнях із 2022 року, оскільки вхідні замовлення залишалися досить низькими в 2023 році. Однією з причин цього була дискусія щодо нового регулювання упаковки ЄС, яка призвела до невизначеності та стриманості серед споживачів. «Прийняття Регламенту щодо упаковки у квітні 2024 року не тільки вважається позитивним через деякі критичні моменти, але воно створює стандартизовані умови для машинобудівної промисловості ЄС і більшу безпеку планування для інвесторів», — вважає Беатрікс Фрезе (Beatrix Fraese), економічний експерт і заступник директора Асоціації харчової промисловості та пакувального обладнання VDMA.



 

Непослідовні розробки в харчовій промисловості

Стагнація, зростання чи спад – усе це було в гетерогенній харчовій промисловості у 2023 році.

 

Німецькі виробники технологічних процесів для переробки м’яса та білка утворюють найбільшу підгалузь у галузі харчового машинобудування і, отже, є світовими лідерами. Останніми роками виробництво стрімко зросло, без будь-яких спадів у роки пандемії коронавірусу. У 2022 році було досягнуто зростання на 8% до 1,3 млрд євро, і цей високий рівень зберігався і в 2023 році. Так само виробники хлібопекарського обладнання досягли рекордного показника в 688 млн євро в 2023 році, точно так само, як і в 2022 році.

 

Вузькоспеціалізована галузь кондитерського обладнання серйозно постраждала від падіння продажів у роки пандемії коронавірусу та війни в Україні. Галузь орієнтована на експорт вище від середнього: деякі компанії експортують понад 90% своїх машин, проте поставки на основні ринки значно впали. Це було посилено тимчасовим небажанням інвестувати з боку глобальних транснаціональних компаній, які є важливою групою клієнтів для виробників кондитерських машин. Обидві розробки мали відповідний вплив на виробництво машин.

 

У 2023 році виробництво знову значно зросло на 23% до 354 млн євро. Також були додані системи термічної обробки орієнтовною вартістю 120 млн євро. Можна очікувати подальшого відновлення завдяки ефекту наздоганяння.

 

На відміну від цього, виробництво обладнання для виробництва напоїв впало на 6% до 535 млн євро в 2023 році, не досягнувши рекордного показника в 570 млн євро, встановленого в 2022 році. У цій підгалузі основна увага приділяється пивоварним машинам. Через глобальні заходи, вжиті під час пандемії коронавірусу, і пов’язане із цим зниження споживання виробництво впало на 11% до 451 млн євро у 2020 році. У наступні два роки виробництво знову зросло на 32%. Таким чином, падіння у 2023 році також пов’язане з високим базовим значенням попереднього року.

 

Перспективи галузі в складні часи

Загальні перспективи для виробників харчової промисловості та пакувального обладнання гарні, оскільки вони загалом отримують вигоду від зростання глобального попиту на продукти харчування, напої та фармацевтичну продукцію. Після значного зростання експорту на 9% у 2023 році поставки обладнання для обробки харчових продуктів і пакувального обладнання за кордон також зросли на 5% у першому кварталі 2024 року.

 

Однак у перші чотири місяці 2024 року вхідні замовлення в секторах обладнання для харчової промисловості та пакувального обладнання все ще були на 6% нижчими за рівень попереднього року з урахуванням цін. Розвиток у двох підсекторах суттєво відрізняється: кількість замовлень на пакувальні машини зросла на 16% у реальному вираженні за перші чотири місяці порівняно зі слабким аналогічним періодом попереднього року. Навпаки, замовлення на харчове обладнання впали на 12% у реальному вираженні за той самий період, також під впливом базових ефектів. «Ми можемо очікувати загальну позитивну тенденцію щодо вхідних замовлень у найближчі місяці, оскільки, ймовірно, це приведе до ефекту наздоганяння, зокрема для пакувального обладнання», — вважає Беатрікс Фрезе.

 

Згідно з економічним дослідженням VDMA від квітня 2024 року, поточну ситуацію з попитом на ринках оцінюють як хорошу або дуже хорошу понад 40% компаній у секторі. Понад 50% виробників харчової промисловості та пакувального обладнання задоволені ситуацією з попитом. Загалом більшість компаній позитивно оцінюють перспективи на 2024 рік. З огляду на постійні складні рамкові умови та високий рівень, досягнутий індивідуально за попередній рік, більшість компаній очікує помірного зростання у 2024 році.

 

Джерело: VDMA