Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ТРИМАЙТЕ КРИШКУ ТА ЗАОЩАДЖУЙТЕ ТОННИ ПОЛІМЕРІВ

31.07.2024

Із 3 липня всі ПЕТФ-пляшки та картонні коробки для напоїв у ЄС повинні мати кришку, яка залишається прикріпленою після відкривання. Закон був темою численних і часом гострих дискусій із моменту його створення. І тепер, коли він набув чинності, ми хотіли б знати, який вплив він мав дотепер. Як ми з’ясували, він спричинив значне скорочення полімерних відходів – хоча й не так, як передбачалося законом.


Директива про прикріплені кришки була в основному відповіддю на кількість відходів, які викидає на європейські пляжі. У 2016 році під час випадкової вибірки очищення 276 ділянок пляжу в 17 країнах – членах ЄС було зібрано та класифіковано 355 671 шматок сміття. Результати показали, що понад 80% предметів, знайдених на пляжах, були зроблені з полімерів. І приблизно половина з них були одноразовими, включно з великою кількістю незакріплених кришок від пляшок для напоїв.

 

Це змусило політиків задуматися: якби кришки залишалися прикріпленими після відкривання, вони не просто не потрапили б у довкілля як відходи, а були б належним чином утилізовані разом із самими пляшками – в ідеалі це означало б переробку. Звичайно, поки рано говорити, чи так це насправді. Адже закон набув чинності лише недавно. Багато компаній із виробництва напоїв сприйняли новий мандат як можливість модифікувати свої пляшки для напоїв – не лише додавши прикріплені кришки, але й зробивши горловину самих пляшок коротшою. Як наслідок, вони компенсували додатковий матеріал, необхідний для тримання кришок. І, що ще краще, тепер вони фактично використовують менше полімерів, ніж раніше.

 

Яку різницю роблять два міліметри
Магічне слово тут – «GME 30.40». Це назва обробки горловини, яка використовується на все більшій кількості упаковки для безалкогольних напоїв з 2021 року. Нова обробка горловини на два міліметри коротша за PCO 1881, галузевий стандарт до того часу, і важить принаймні на 1 г менше. Така ж коротша кришка зменшує загальну вагу упаковки ще на 0,4 г. Це приблизно 1,5 г на кожну пляшку. Хоча це може здатися невеликим, якщо врахувати, що в середньому лінія виробляє 40 000 пляшок за годину і працює 6 000 годин на рік, економія матеріалів, безперечно, додасться.


Джерело: KRONES