Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ВБУДОВАНІ БАР’ЄРНІ ПОКРИТТЯ

07.05.2024

Компанія Siegwerk, один із провідних світових постачальників друкарських фарб і покриттів для упаковки та етикеток, оголосила про успішну розробку повністю придатного до переробки пакета з монополіетилену для сухого корму для домашніх тварин, в якому використовуються функціональні покриття CIRKIT. Спільно з виробником друкарських машин Windmöller & Hölscher і виробником мішків і машин B&B вона виготовила нову мономатеріальну упаковку з високим бар’єром, яка не тільки забезпечує таку саму упаковку та ефективність процесу, як багатоматеріальна структура, яка зазвичай використовується для сухого корму для домашніх тварин, але й повністю переробляється.


Відповідно до своїх нових правил та директив, ЄС посилює тиск на власників торгових марок і виробників упаковки, щоб вони переосмислили дизайн упаковки в напрямі циркулярності. «Потрібні нові підходи, щоб відповідати майбутнім нормативним вимогам до циркулярної упаковки, – говорить Белал Хабіб (Belal Habib), керівник відділу співпраці з власниками брендів у Siegwerk. – Завдання полягає в тому, щоб знайти дизайн, придатний для переробки, який також відповідає вимогам до продуктивності упаковки». Наприклад, упаковка корму для домашніх тварин має бути не тільки безпечною для харчових продуктів, але й вимагає певних бар’єрних властивостей, таких як стійкість до олій і жирів, щоб зберегти їжу свіжою та забезпечити структурну цілісність упаковки. Для цього досі зазвичай використовували складні багатоматеріальні конструкції з металізованим шаром. «Є проблема: вони не підлягають переробці, – додає Хабіб. – Саме тут інноваційні бар’єрні покриття, що наносяться тонкими шарами та з’єднані звичайними друкарськими фарбами, можуть допомогти перейти від несумісної багатоматеріальної структури до одноматеріального рішення, яке повністю переробляється, для циркулярної економіки».

 

Завдяки використанню Siegwerk CIRKIT GreaseBar, інноваційного вбудованого мастилозахисного покриття для друку, та CIRKIT HeatGuard, покриття для високоефективного процесу запаювання (термостійкість поверхонь плівки), яке також можна наносити безпосередньо за допомогою звичайних машин для флексографії чи глибокого друку, нещодавно розроблений придатний до переробки мішок із монополіетилену забезпечує таку саму продуктивність упаковки, як і складні багатоматеріальні системи, що не підлягають переробці, але з вирішальною перевагою повної переробки. Обидва покриття CIRKIT створені на основі розчинників, повністю видаляються від фарби після відшарування та можуть задруковуватися без будь-яких втрат якості друку. Крім того, використовувалися повністю поліуретанові чорнила, які не тільки придатні для механічної переробки, але й забезпечують продуктивність процесу, порівнянну з флексографськими чорнилами NC/PU з погляду швидкості та якості друку. Усі використані чорнила та покриття відповідають останнім інструкціям щодо переробки, включаючи німецький мінімальний стандарт і RecyClass щодо упаковки, що підлягає переробці.

 

«Цей успіх у розробці ще раз підкреслює важливість співпраці вздовж ланцюжка створення вартості упаковки, поєднуючи спеціалізовані ноу-хау експертів галузі, — резюмує Хабіб. – Разом ми досягли успіху в розробці інновації, яка є циркулярною, забезпечує продуктивність і підтримує поточну ефективність процесу завдяки вбудованому та високошвидкісному перетворенню. Це показує, що, об’єднавши зусилля, ми можемо виробляти монополімерну упаковку, яку можна переробити, і, таким чином, протистояти все ще широкому поширенню ламінованих структур із багатьох матеріалів за допомогою орієнтованих на майбутнє гнучких пакувальних рішень, створених для циркулярності». Починаючи від вибору сировини і закінчуючи переробкою упаковки, Siegwerk об’єднує знання з усіх дисциплін життєвого циклу упаковки та може допомогти перепроєктувати всю структуру упаковки, щоб вона була екологічною відповідно до наявних інструкцій.

 

Джерело: Siegwerk