Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ПРЕЗИДЕНТКА ЄБРР ВІДВІДАЛА УКРАЇНУ З ПЛАНОМ ПІДТРИМКИ ЕНЕРГЕТИКИ

11.06.2024

  •  
Президентка, Віце-президент з банкингу та Керуючий директор ЄБРР в Україні відвідали Київ з офіційним візитом 
  •  
У ході візиту був підписаний план підтримки української енергетики та обговорена подальша діяльність у цьому секторі 
  •  
ЄБРР є найбільшим інституційним інвестором в Україні та виділив понад €4,2 млрд для української економіки з початку війни
 
 

Найвище керівництво Європейського банку реконструкції та розвитку відвідало Київ з офіційним візитом цього тижня, напередодні Конференції з відновлення України, яка має відбутися у Берліні 11-12 червня. Результатом візиту стало підписання плану, який передбачає надання €300 млн нового фінансування українським державним енергетичним компаніям, а також обговорення подальшої підтримки української енергетики.

 

У конференції в Берліні наступного тижня візьмуть участь міжнародні партнери України з метою планування подальшого співробітництва для протистояння впливам розв’язаної Росією війни та переходу до повномасштабного відновлення. Цього року конференція з відновлення відбувається після декількох місяців російських обстрілів української енергетичної інфраструктури, які призвели до пошкодження більше половини генеруючих потужностей та регулярних відключень електроенергії.

 

Президентка ЄБРР Оділь Рено-Басо розпочала візит до Києва підписанням з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем Меморандуму про взаєморозуміння щодо Програми екстреного реагування в сфері енергетичної безпеки, яка передбачає підтримку державних енергетичних компаній в Україні, у тому числі таких клієнтів ЄБРР, як «Укренерго», «Укргідроенерго» та «Укрнафта».

 

Згідно з меморандумом ЄБРР має намір надати додаткове фінансування у розмірі понад €300 млн для підтримки відновлення енергогенеруючих потужностей та інфраструктури, будівництва нових розподілених гнучких генеруючих потужностей та забезпечення стабільного і безперервного енергопостачання на всій території України. Банк також працюватиме з Урядом України над визначенням подальших пріоритетів в енергетиці.

 

Президентка Рено-Басо, яку супроводжували Віце-президент ЄБРР з банкингу Маттео Патроне та новий Керуючий директор ЄБРР в Україні та Молдові Арвід Тюркнер, також узяла участь в обговоренні планів Банку щодо зміцнення української економіки шляхом підтримки енергетичної безпеки, життєво важливої інфраструктури, продовольчої безпеки, торгівлі та приватного сектору.

 

З огляду на нещодавні обстріли енергетичної інфраструктури, внаслідок яких на Україну може очікувати складна зима, ЄБРР переглядає заплановані проєкти з метою зміщення акценту на інвестиції в енергетику.

 

Делегація ЄБРР також зустрілась з Першою віце-прем’єр-міністеркою та Міністеркою економіки України Юлією Свириденко, Міністром фінансів Сергієм Марченком, Головою Національного банку України Андрієм Пишним, виконуючим обов’язки глави Мінвідновлення Василем Шкураковим, керівниками декількох державних підприємств, компаніями-клієнтами, міжнародними партнерами, громадськими організаціями та представниками ЗМІ.

 

На Конференції з відновлення ЄБРР оголосить про нові інвестиції у приватні енергетичні компанії. Банк також розширить своє співробітництво щодо України з Європейським Союзом та іншими партнерами, виділить додаткове муніципальне фінансування для підтримки українських міст та посилить підтримку приватного сектору новим фінансуванням для банків-партнерів, яке вони зможуть використати для кредитування малих і середніх підприємств.

 

Підтримка України є пріоритетом для ЄБРР, який був заснований три десятиліття тому для підтримки розвитку приватного сектору після падіння комунізму в Східній Європі. Банк продовжує діяльність свого офісу в Києві та значно збільшив обсяги фінансування в Україні під час перебування на посаді Президентки Рено-Басо, яка відвідала Україну вже вчетверте.

 

З початку російського вторгнення у 2022 р. ЄБРР виділив для України вже понад €4,2 млрд. Нещодавно Банк домовився з акціонерами про збільшення капіталу на €4 млрд, яке забезпечить продовження інвестицій на цьому рівні під час війни з можливим збільшенням обсягу на етапі повномасштабного відновлення, коли це дозволять умови.

 

Джерело: ЄБРР