Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

РЕГЛАМЕНТ ЄС ПРО ВИРУБУВАННЯ ЛІСІВ І ЙОГО НАСЛІДКИ ДЛЯ ПАКУВАЛЬНИКІВ

14.08.2024

Зворотний відлік триває до 30 грудня 2024 року, коли більшість* компаній, що базуються в ЄС або постачають товари до ЄС, повинні відповідати новому Регламенту ЄС про вирубування лісів (EUDR).

 

Як зазначає GlobalData, провідна компанія з обробки даних та аналітики, Регламент ЄС про вирубування лісів (EUDR) – це найновіший набір правил ЄС, які, як він сподівається, вплинуть на глобальні дії щодо зміни клімату шляхом вирішення проблеми вирубування лісів у глобальному масштабі відповідно до Паризької угоди 2015 року та цілі Європейської зеленої угоди щодо відсутності чистих викидів парникових газів до 2050 року.

 

Вплив EUDR

EUDR вплине на компанії, які торгують на ринку ЄС певними товарами, а також продуктами, отриманими із цих товарів, або експортують їх із ЄС. Їм потрібно буде продемонструвати, що їхня продукція не пов’язана з вирубуванням лісів (наприклад, продукція, що містить деревину або виготовлена з неї), або з деградацією лісів через, наприклад, розширення сільськогосподарських угідь. Регламент вимагатиме від цих компаній і галузей у країнах-виробниках переходу на стійкий ланцюжок поставок без вирубування лісів і легальний ланцюжок створення вартості сільськогосподарської продукції, якщо вони бажають торгувати в ЄС.

 

До товарів, на які націлена EUDR, належать велика рогата худоба, какао, кава, пальмова олія, каучук, соя та деревина, а також деякі продукти з них, такі як папір/картон, шкіра, шоколад, шини та меблі. Таким чином, це зачепить і компанії, які торгують з ЄС у різних секторах, включаючи сільське господарство, виробництво продуктів харчування та напоїв, косметику та лісоматеріали, і вони також матимуть виконувати положення.

 

Сіддарт Сегал (Siddarth Sehgal), консультант і аналітик індивідуальних рішень для споживачів у сфері упаковки GlobalData, коментує: «Можливо, EUDR є однією з найбільш послідовних і широкомасштабних дій ЄС щодо сталого розвитку, оскільки вплив не обмежуватиметься компаніями, розташованими в ЄС. Компанії з-поза меж ЄС, які експортують до ЄС або здійснюють операції в ЄС, також повинні дотримуватися цих правил. Наприклад, фермер, який вирощує какао в Колумбії, повинен буде відповідати вимогам EUDR, якщо продаватиме какао компанії, яка використовує цю продукцію для виробництва шоколаду, який потім продається в ЄС. Таким чином, будь-яка компанія, незалежно від її місцезнаходження, яка торгує зазначеними товарами та хоче вести бізнес у ЄС, повинна буде дотримуватися EUDR».

 

За даними Євростату**, населення ЄС становить понад 448,7 млн осіб, що є одним із найбільших споживчих ринків у світі. Цілі EUDR будуть резонувати з багатьма із цих споживачів, які продовжують враховувати екологічні міркування під час здійснення покупки, причому понад три чверті (76%) споживачів у всьому світі кажуть, що «стійкі/екологічні» характеристики є «важливими/приємними» під час рішення про купівлю продукції.

 

Наслідки для пакувальних компаній

EUDR у першу чергу спрямовані на товари та продукти, пов’язані з вирубуванням лісів. Хоча Регламент не стосується безпосередньо пакувальних матеріалів, він може опосередковано вплинути на певні типи упаковки, виготовленої із зазначених товарів. Це також вплине на пакування з паперу та картону, похідні пальмової олії та каучуку, які використовуються для ущільнень, прокладок і захисних рукавичок, які використовуються в процесі пакування, а також велику рогату худобу, яка забезпечує шкіру.

 

Паперова та картонна упаковка є значним типом упаковки в Європі: у 2023 році було продано 129 мдрд одиниць упаковки в секторах споживчих товарів (включаючи їжу, напої, товари для дому, косметичні засоби та засоби догляду за домашніми тваринами), які, як очікується, зростатимуть щорічно на 0,16% між 2022 і 2028 роками, згідно з GlobalData.

 

Ці типи упаковки виготовляються з деревини, одного з товарів, на які поширюється дія Регламенту, і компанії, які виробляють паперову та картонну упаковку, повинні переконатися, що деревина, яка використовується в їхніх продуктах, не походить із вирубаних лісів.

 

Відповідність EUDR

Щоб відповідати EUDR, компанії повинні дотримуватись обов’язкового звіту про належну перевірку товарів і ланцюжка постачання, з якими вони бажають торгувати. Це має бути подано як частину заяви про належну перевірку в рамках Директиви про належну перевірку корпоративного сталого розвитку (CSDDD). Це передбачає збирання вичерпної інформації для підтвердження можливості відстеження продукту шляхом надання GPS-інформації про постачальників, покупців і земельні ділянки, а також демонстрації того, що товари не вирубуються, демонструючи, що продукт не містить матеріалів або інгредієнтів із землі, знелісненої або деградованої після 31 грудня 2020 року.

 

EUDR окреслює декілька заходів, яких необхідно вжити у випадку невідповідності. Це може призвести до штрафів у розмірі 4% від річного обороту компанії в ЄС. Компанії також стикаються з перспективою конфіскації їхньої продукції та/або доходу. Компанії, які зустрінуться із заходами невідповідності, опублікують подробиці інцидентів на вебсайті Єврокомісії. Це може призвести до подальшої шкоди репутації. Якщо буде виявлено, що вони порушують EUDR, це може завдати особливої шкоди компаніям, які рекламують себе на «зелених» цінностях.

 

Сегал додав: «EUDR має значні наслідки для компаній, що торгують в ЄС, і час для постачальників упаковки для планування та реалізації стратегій відповідності закінчується. Одним із наслідків може бути збільшення витрат на дотримання вимог для компаній, які вже керують глобальною волатильністю цін на сировинні товари, яка, якщо передати її споживачам, може призвести до інфляції в деяких країнах ЄС. Точний вплив на споживачів залежатиме від низки факторів, у тому числі від того, як компанії вирішать реагувати на регулювання та як воно виконується. Однак, оскільки нещодавні новини підтверджують очікування провідних кліматологів світу, що глобальне нагрівання значно перевищить поточну цільову позначку в 1,5°C, припинення вирубування лісів залишається невідкладним пріоритетом для планети».

 

 * Кінцевий термін для мінімальних і малих компаній для відповідності EUDR  – 30 червня 2025 року.

** Євростат є статистичним офісом Європейського Союзу.

 

Джерело: GlobalData