Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ЄБРР ЗОБОВ'ЯЗАЛАСЬ НАДАТИ ФІНАНСУВАННЯ УКРАЇНІ

14.06.2024

 

Завдяки новим зобов’язанням загальний обсяг фінансування України Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) під час війни досягне 4,5 млрд євро.


ЄБРР розширює підтримку України новими зобов’язаннями щодо фінансування. На Конференції з відновлення України (URC) у Берліні 11-12 червня Банк підписав численні угоди про фінансування та попереднє фінансування, завдяки яким загальний обсяг фінансування ЄБРР в Україні під час війни досяг 4,5 млрд євро.

 

Банк також мобілізував нові інструменти покриття й розподілу ризиків від Європейського Союзу та інших організацій розвитку загальним обсягом понад 600 млн євро.

 

ЄБРР, який є найбільшим інституційним інвестором в Україні, значно збільшив обсяги фінансування української економіки після початку російського повномасштабного вторгнення і націлений продовжувати щорічно інвестувати в країну від 1,5 до 2 млрд євро.

 

Акціонери ЄБРР нещодавно ухвалили збільшення оплаченого капіталу на 4 млрд євро, що дозволить Банку продовжувати інвестиції на поточному рівні під час війни з можливим збільшенням обсягу після переходу до відновлення.

 

Україна наразі є кандидатом на вступ до Європейського Союзу, але конференція в Берліні відбувається на тлі російських обстрілів української енергетичної інфраструктури, які тривають уже багато тижнів і призвели до знищення або пошкодження більш ніж половини генеруючих потужностей, що ставить під загрозу забезпечення багатомільйонного населення України теплом і світлом цієї зими.

 

Президентка ЄБРР Оділь Рено-Басо під час візиту до Києва минулого тижня підписала з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем меморандум про взаєморозуміння, який передбачає надання екстреної додаткової підтримки для української енергетики обсягом 300 млн євро. ЄБРР також разом зі своїми партнерами продовжить шукати інші шляхи для спільної підтримки енергетичної безпеки України.

 

У категорії «розвиток бізнесу» ЄБРР підписав низку транзакцій:

  • Інвестиція ЄБРР у спільне підприємство з відновлюваної енергетики під керівництвом німецького інвестора для будівництва та експлуатації нових сонячних електростанцій в Україні. ЄБРР також надає позику в розмірі 60 млн євро для фінансування будівництва приватного проєкту виробництва біопалива в Україні.
  • Дві угоди з місцевими банками: кредит на суму 20 млн євро в гривневому еквіваленті банку «Львів» та гарантію розподілу портфельного ризику обсягом 50 млн євро українському «Райффайзен Банку». Ці інструменти посилять спроможність двох банків надавати нові кредити та сприятимуть розширенню доступу до фінансування для українського малого й середнього бізнесу.
  • Пре-фінансова угода з «ПриватБанком» про надання нефінансованої гарантії, після підписання якої покриватиметься до 50% кредитного ризику «ПриватБанку» за новими субкредитами для приватних компаній на загальну суму до 400 млн євро. Це допоможе українським компаніям продовжувати діяльність, забезпечувати джерела засобів для існування людей та інвестувати в проєкти в таких важливих для країни сферах, як виробництво продуктів харчування, енергоефективність та енергогенерація.
  • Із метою підтримки зовнішньої торгівлі України Американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC) і французьке агентство розвитку Proparco оголосили про намір узяти на себе частину ризиків за торговельним фінансуванням ЄБРР в Україні наступного року. Кожна з цих агенцій планує надати гарантію покриття ризику на суму до $50 млн для підтримки критичного експорту та імпорту в країні. Ця домовленість базується на плані співробітництва у сфері співінвестицій у відновлення України в приватному секторі, який фінансові організації розвитку підготували минулого року.
  • ЄБРР і МФК домовились продовжити спільну оцінку з метою підтримки створення в Україні провідного інтегрованого телекомунікаційного оператора шляхом злиття лідера українського сектора стаціонарних телекомунікацій «Датагруп-Воля» з оператором мобільного зв’язку «Lifecell», який зростає найбільш динамічно. Ця знакова для України угода потенційно передбачатиме спільне фінансування в сумі до $435 млн для підтримки розширення й модернізації телекомунікаційної інфраструктури.
  • Банк також приєднався до ініціативи «Альянс стійкості МСП», яку запустили німецькі організатори конференції.

 

Крім цього, ЄБРР домовився про партнерство з Endeavor Global для запуску Endeavor в Україні. Українська філія організації підтримуватиме high-impact підприємців, пропонуючи їм менторство, нетворкинг та інвестиційні можливості. Ця діяльність має стати каталізатором розвитку підприємницької екосистеми, що є дуже важливим для забезпечення гарного функціонування приватного сектора та довгострокового економічного зростання.

 

Крім цього, Банк підтвердив і поглибив партнерство з USAID, підписавши меморандум про взаєморозуміння щодо спільних цілей та підходу до підтримки стійкості й відновлення України, який створює основу для подальшої співпраці між партнерами в таких сферах, як енергетика, інфраструктура та економічний розвиток.

 

Джерело: ЄБРР