Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ЄБРР ПРОГНОЗУЄ ЗРОСТАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЕКОНОМІКИ НА 3% У 2024 РОЦІ

16.05.2024

У регіональному економічному звіті ЄБРР зростання українського ВВП у 2024 році прогнозується на рівні 3%

У 2023 році цей показник для України склав 5,3% після різкого падіння у 2022 році у зв'язку з початком війни

Прогноз темпу зростання української економіки збігається з прогнозом зростання в цілому для регіонів діяльності ЄБРР, який також становить 3%


Згідно з прогнозом в опублікованому 15 травня 2024 року «Звіті про регіональні економічні перспективи» (РЕП) Європейського банку реконструкції та розвитку, економіка України зросте на 3% у 2024 році. Цей темп є нижчим, ніж підйом на 5,3% у 2023 році після різкого падіння у 2022 році у зв'язку з російським вторгненням.

 

У звіті ЄБРР зазначається, що, незважаючи на збільшення ВВП України 2023 року, якому сприяв рекордний врожай, пошкодження електроенергетичної інфраструктури внаслідок нещодавніх обстрілів є одним з факторів, які, скоріше за все, обмежать подальше зростання у 2024 році.

 

Прогноз для України збігається із загальним прогнозом на 2024 рі для регіонів, у яких працює Банк (Центральна та Східна Європа, Центральна Азія та Південне і Східне Середземномор'я). Регіональний темп зростання пришвидшився цього року порівняно з 2,5% у 2023 році, незважаючи на виклики, спричинені глобальною геополітичною напруженістю, зокрема збільшення торговельних обмежень. 2025 року в регіонах ЄБРР прогнозується подальше зростання на рівні 3,6%.

 

Зростанню української економіки у 2023 році сприяли не лише рекордні врожаї, але й збільшення оборонних витрат, яке підтримало внутрішній попит, але при цьому чистий експорт продовжував зменшуватися. Серед інших позитивних факторів слід зазначити успішне відновлення електропостачання після російських обстрілів цивільної інфраструктури взимку минулого року, а також стійкість та адаптивність українського бізнесу.

 

Додатковим стабілізуючим фактором у 2023 році було своєчасне надходження зовнішнього фінансування, що дозволило утримувати інфляцію на цільовому рівні у приблизно 5%. Це включало в себе 48-місячну Програму розширеного фінансування (EFF) обсягом $15,6 млрд, яку Рада директорів МВФ погодила в березні 2024 року, а також $42,5 млрд, отримані від донорів та міжнародних організацій, у тому числі $12 млрд у формі грантів. Завдяки цим надходженням офіційні міжнародні резерви країни збільшилися до рекордного рівня, але рівень державного боргу також зріс до майже 90% ВВП.

 

Проте у 2024 році з'явилися нові виклики, зокрема через перспективу затяжної війни на виснаження та невизначеність щодо отримання зовнішнього фінансування, яка тривала протягом декількох місяців. Обмежений внутрішній попит, дефіцит робочої сили та недостатній обсяг інвестицій також є факторами, які негативно впливають на темп зростання.

 

Значним позитивним фактором стало відкриття нового прибережного чорноморського експортного коридору. Це дозволило частково зменшити невизначеність щодо безпеки використання Чорного моря для експорту не лише зернових, але й продукції металургійної та видобувної промисловості, які постраждали чи не найбільше за останні два роки. Після дещо повільного початку використання цього коридору поступово набирає обертів.

 

Враховуючи відновлення експорту та збільшення обсягів внутрішнього виробництва військової продукції, економічне зростання можна прогнозувати на рівні 3% 2024 року з пришвидшенням до 6% у 2025 році. Разом із цим залишаються значні ризики, зокрема через пошкодження портової та енергетичної інфраструктури.

 

 

Регіональний прогноз
У звіті ЄБРР, який отримав підзаголовок «Приборкання інфляції», йдеться про зменшення інфляційного тиску в регіонах діяльності Банку порівняно з минулим роком, у якому спостерігався економічний спад через підвищення цін на енергоносії внаслідок війни в Україні та постковідне відновлення.

 

У звіті описано, як геополітична напруженість впливає на країни операцій Банку, призводячи до швидкої фрагментації торгівлі та збільшення оборонних витрат, а отже зменшення так званого «мирного дивіденду» – економічної вигоди від зменшення оборонних витрат і реінвестування вивільнених таким чином коштів у цивільну економіку.

 

Хоча загалом у регіонах Банку прогнозується подальше зростання, оновлений прогноз є нижчим на 0,2 відсоткового пункту порівняно з минулорічним вересневим прогнозом.

 

Внаслідок зниження цін на енергоносії та продукти харчування після різкого підйому 2022 року інфляція в регіонах ЄБРР впала до в середньому 6,3% в березні 2024 року з пікового рівня 17,5% у жовтні 2022 року. Хоча це падіння відбулося швидше, ніж очікувалося рік тому, інфляція все ще на 2 відсоткових пункти доковідний рівень. Це відповідає трендам у розвинених економіках, у яких інфляція теж зменшилася, але досі перевищує цільові показники центробанків. У прогнозі також відзначається повільніший темп зменшення інфляції у країнах ЄБРР з вищими рівнями бюджетного дефіциту та слабшими макроекономічними рамками.

 

«Хоча інфляція зменшувалася швидше, ніж очікувалося, у деяких із наших країн операцій вона залишається високою, – сказала головна економістка ЄБРР Беата Яворчик. – Для даного прогнозу існують значні ризики, зокрема через ескалацію геополітичної напруженості та її небажані економічні наслідки. Хоча поточні зміни в торговельно-інвестиційних відносинах можуть бути вигідними для окремих економік, не слід забувати, що в глобальному плані геополітична фрагментація призводить до збільшення неефективності та волатильності».

 

Джерело: ЄБРР