Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

АЛЬТЕРНАТИВНІ ПАКУВАЛЬНІ РІШЕННЯ

11.09.2024

 

Тиск на пакувальну галузь зростає: політики та споживачі вимагають альтернативних матеріалів, більшої кількості багаторазової упаковки й вищих показників переробки. Водночас у галузі з’являються нові можливості від використання упаковки на основі волокна. Європейська виставка FACHPACK (24–26 вересня) у співпраці з агентством дизайну упаковки Pacoon забезпечать інформацією про це, а також про тенденції та інновації багаторазової упаковки й вирішальні фактори чистої переробки на форумі «SOLPACK 5.0» у павільйоні «Альтернативні пакувальні рішення».

 


Три картонні коробки з яблуками

 

Альтернативна упаковка також є популярною для харчових продуктів. На FACHPACK форум SOLPACK і павільйон «Альтернативні пакувальні рішення» нададуть натхнення та інформацію про нові концепції пакування.

 

Багато споживачів закінчують пошук екологічно чистої та придатної для переробки упаковки на папері й картоні. Однак список пакувальних матеріалів не закінчується на папері; ще є полімери, а також постійно зростає кількість альтернатив. Упаковка на основі волокна займає перше місце, а завдяки низькому вмісту полімерів можлива утилізація її в макулатуру. Програми багаторазового використання також пропонують стійкі рішення й тепер використовуються не лише для скляних виробів. Закон також вимагає їх для товарів на винос. Поряд з інноваційними матеріалами та програмами багаторазового використання переробка є третьою опорою екологічної індустрії пакування. Ці три теми перебувають у центрі уваги форуму «SOLPACK 5.0», який пропонує понад 30 лекцій і презентацій протягом трьох днів виставки. Керуючі директори Pacoon Петер Дезілетс (Peter Désilets) і Фолькер Муше (Volker Muche) будуть модераторами заходу.

 

 

Багаторазові рішення для свіжих продуктів
У перший день виставки, 24 вересня, акцент буде зроблено на багаторазовій упаковці. Вона більше не обмежується рідкими товарами в скляній упаковці. Петер Десілетс зазначає, що клієнти також дедалі частіше використовують контейнери багаторазового використання в сегменті товарів на винос і на прилавках зі свіжими продуктами для фруктів, овочів, салатів, м’яса та ковбас. Для олій, косметики та сухих продуктів тепер її теж використовують. Він очікує зростання різноманітності в найближчому майбутньому. При створенні замкнутої системи із цифровізацією, поверненням, клінінгом, виставленням рахунків і логістикою все частіше використовуються відповідні програми. Дезілетс представить компактну концепцію багаторазового використання під назвою «Reusable 2.0», а Андре Пітцке (André Pietzke) надасть інформацію про стартап Dotch, програму повного обслуговування пляшок для органічних олій.

 

 

Вибір для інноваційних волокнистих матеріалів
Розробка та використання інноваційних волокнистих матеріалів, які будуть у центрі уваги другого дня виставки, сьогодні відіграють вирішальну роль в альтернативних пакувальних рішеннях. Дезілетс бачить різноманітну нову сировину, деяку вже використовують в упаковці з волокна: трава, жом, коноплі й солома, рисова солома та бамбук. Він також бачить потенціал у природних матеріалах, таких як кава, какао, чай і залишки виробництва картоплі. Доступними є кілька сотень тисяч тонн. Можливість переробки має вирішальне значення для використання цих матеріалів, як і можливі втрати якості волокна через вкраплення, темні волокна, їхню довжину та міцність. «Доступність та обсяг також відіграють важливу роль. Сільськогосподарські залишки від рослин або виробництва пропонують багато цікавих застосувань». Клаудія Рівініус (Claudia Rivinius) із STI розповість на SOLPACK про можливості первинних і перероблених волокон, а Франц Ягер із Pulp-Tec – про волокна болотних рослин у формованій целюлозі.

 

 

Сторонні матеріали ускладнюють переробку
Ще один спосіб, за допомогою якого Pacoon просуває індустрію екологічно чистої упаковки, – це зосередження SOLPACK на переробці упаковки. Не в останню чергу нормативи ЄС вимагають, щоб уся упаковка була перевірена на придатність до переробки. Випробування зосереджені на перевірці вмісту сторонніх матеріалів в упаковці на основі волокна. До цих сторонніх матеріалів входять друкарські фарби, які потрібно видалити, а також метали, плівки та клеї. Дезілетс зазначає, що їх видалення є важливим для високоякісної переробки. Презентація Акселя Фішера з Ingede буде зосереджена на тому, як цього можна досягти та як можна переробляти паперові вироби.

 

Джерело: FACHPACK