Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

СПІКЕРИ КОНФЕРЕНЦІЇ "ПАКУВАЛЬНА ІНДУСТРІЯ - 2024"

09.10.2024

Команда Клубу Пакувальників активно працює над програмою XVII конференції ПАКУВАЛЬНА ІНДУСТРІЯ. SUSTAINABILITY: ВІД ПРОЄКТУВАННЯ УПАКОВКИ ДО ЇЇ РЕЦИКЛІНГУ.
 
На думку організаторів ця тематика цікава як виробникам пакувальних матеріалів, упаковки, обладнання, так і споживачам: виробникам харчової і не харчової продукції в упаковці, мережам супермаркетів, ресторанам швидкого харчування, кейтерингу.
 
Конференція буде проходити в форматі дискусійних панелей на яких учасники зможуть задати будь-які питання доповідачам.
 
То ж починаємо знайомити зі спікерами конференції.
 

Лучіана Пеллегріно стала першою жінкою, яка обійняла посаду президента WPO – Всесвітньої організації упаковки, 58-річного інституційного органау, який представляє пакувальну галузь на глобальному рівні, об’єднуючи членів національних пакувальних організацій із 63 різних країн. Члени правління WPO одноголосно обрали пані Пеллегріно, яка прийняла цю нову посаду в листопаді 2023 року на 3 роки.

Це досягнення сталося завдяки тому, що пані Пеллегріно працювала з WPO більше ніж 20 років, і вона обійняла посаду президента з метою розширення діяльності WPO та її актуальності для глобальної пакувальної промисловості.
Бачення пані Пеллегріно полягає в тому, щоб підняти голос упаковки на стратегічних глобальних форумах і сприяти позитивному впливу упаковки на сучасне життя. Розраховуючи на керівників, послів і членів правління WPO, які представляють організацію по всьому світу, пані Пеллегріно вірить у ключову роль WPO в обміні знаннями та рекомендаціями, сприяючи інноваціям в упаковці, технологіям, екологічності та упаковці, яка економить продукти харчування.
У Бразилії пані Пеллегріно працює в пакувальній галузі більше ніж 27 років. З 2002 року обіймає посаду генерального директора Бразильської асоціації упаковки - національного органау, який об’єднує та підтримує компанії пакувального ланцюжкга та FMCG для більших інновацій та просування.
У 2024 році пані Пеллегріно була номінована журналом Embanews в Бразилії як «Особистість року».

 

 

 

К’єлл Сундін – експерт із промислового розвитку з великим досвідом розробки та реалізації проєктів і програм. Як консультант він працював в Організації Об’єднаних Націй протягом 15 років, перш ніж приєднатися до UNIDO як співробітник у 2021 році.
К’єлл був розробником і керівником кількох проєктів/програм, зосереджених переважно на африканських країнах, зокрема Ефіопії, Кенії, Гані, Сенегалі, Тунісі та Уганді, а також працював із проєктами в азіатських країнах, таких як Іран, Ліван і В’єтнам. Деякі з проєктів мали дорадчий характер і підтримували розробку національних стратегій промислових підгалузей, тоді як інші проєкти/програми безпосередньо стимулювали зростання цільових галузей. К’єлл також відіграв провідну роль в організації кількох конференцій високого рівня для мобілізації подальшої міжнародної підтримки інклюзивного та сталого промислового розвитку.
Нещодавно, в межах програми зеленого відновлення України, К’єлл очолював агропромисловий компонент програми, розробляючи Дорожню карту та План дій для відродження української харчової промисловості.
К’єлл має ступінь магістра наук (MSc) у галузі технічної фізики – інженерії матеріалів і є сертифікованим професіоналом з управління проєктами (PMP).

 

 

Олена Ковальова доктор економічних наук, старший науковий співробітник, старший національний експерт із взаємодії Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО).

 

З 2018 р. цікавиться питаннями пакувальної індустрії.  А також, відповідно до мандата ЮНІДО, сприянням, динамізацією та прискоренням промислового розвитку згідно із Ціллю сталого розвитку 9: «Створення стійкої інфраструктури, сприяння інклюзивній та сталий індустріалізації та сприяння інноваціям».

 

Вважає, що найважливішими для розвитку пакувальної індустрії України є відповідні знання, доступ до технологій та фінансових можливостей.

 

В доповіді розкаже про всі проєкти ЮНІДО в Україні.

 

Івета Крауя (Iveta KRAUJA) - магістр соціальних наук у журналістиці та комунікації, магістр соціальних наук у галузі державного менеджменту. Почесний член Латвійської асоціації упаковки.

Із 1992 року працює в найстарішій та найвідомішій компанії з виробництва шоколаду Laima (тепер частина Orkla Latvija) як менеджер з упаковки, реклами та комунікацій, беручи участь у процесі розробки упаковки. Влітку 1995 року стала членом першої Ради Латвійської асоціації упаковки, а з 2009 року - як голова її правління (до 2024 року).

Починаючи з 2007 року, брала участь у роботі правління Латвійського сертифікаційного центру упаковки, а також у роботі ради Латвійської Зеленої крапки. Із 2010 року представляла Латвію в Раді Всесвітньої організації упаковки, а також брала участь в оцінюванні робіт, поданих до міжнародного конкурсу Worldstar.

У Латвії (з 1996 року) вона розробила конкурс на найкращу упаковку Best Packaging in Latvia, який відбувається щороку, та все ще бере участь в оцінюванні робіт як експерт. Крім того, багато років працювала в консультативній раді Латвійського фонду охорони навколишнього середовища та в Раді експертів у галузі друкованих та медіа-технологій Конфедерації латвійських роботодавців. Керувала проєктами з упаковки в приватних компаніях Pako Design, Deko Alliance та Pacodeco, а також провела десятки лекцій щодо пакувальних матеріалів, друку та дизайну в Латвії.

Отримала в конкурсі Best packaging in Latvia дипломи за І, ІІ, ІІІ місця за різні проєкти упаковки для Laima, Pako Design та Deko Alliance, а також Латвійську нагороду профспілки художників на виставці шоколадного мистецтва (2001).

 
 
Олександр Александров - директор представництва Dow Europe GmbH в Україні

В пакувальній індустрії з 1997 р. Напрям професійних інтересів: багатошарове та моношарове гнучке паковання на основі поліетилена.
Вважає, що найважливішим для розвитку пакувальної індустрії України: впровадження европейських норм і стандартів.


В доповіді мова піде про зміни в європейському законодавстві PPWR, можливі наслідки для європейської індустрії пакування та вплив на українських експортерів упакованої продукції та виробників паковання

 

 

 

Павло Замотаєв, д.х.н.- директор ПП «Хімгрупа консалтинг»


В пакувальній галузі з 1994 р.. Професійний інтерес - постачання деяких типів сировини для виробництва і виробництво жорсткої полімерної упаковки.

Найважливішим для розвитку пакувальної індустрії України вважає мораторій на копіювання європейських норм, які спотворюють і дискредитують зовсім неєвропейські і недолугі місцеві чиновники.

Павло Замотаєв вважає, що виробництво полімерної упаковки збереглось під час війни завдяки стійкості виробників, а також харчової і фармацевтичної галузей виробництва. Перенесення на наші терени заборон на деякі одноразові пластикові вироби (single used polymers) в ім’я збереження планети себе не виправдало і нагадує сотні мільйонів гривень, витрачених зараз на облаштування скверів і кілометрів доріжок із цегли для пішоходів замість спорудження фортифікаційних споруд і підвищення стійкості енергетичної інфраструктури. Впровадження закону про управління відходами повинно бути зосереджене на відпрацюванні дієвих механізмів для підвищення ступеня переробки відходів та елементів багаторазового використання упаковки, а не на різних дозволах, підвищенні бюрократичного тиску на виробників та продукуванні стосів паперів для одержання дозволів і ліцензій.

 

 
Дмитро Легейда - директор ТОВ «ПейперБег»
 
В галузі з 2014 р. 

Компанія Дмитра займається виробництвом технологічно якісних пакувальних рішень, які відповідають екологічним стандартам Європи, вимогам глобальної цифровізації та потребам покупців. В асортименті: паперові пакети, трейланери, обгортки, папір для випікання.

 

Дмитро регулярно виступає експертом на конференціях, присвячених пакуванню та екології, і співпрацює з відомими компаніями, такими як McDonald's і KFC. Продукція його компанії отримала визнання на конкурсах «Українська Зірка Упаковки» та Food Industry Solutions.

 
Дмитро вважає, що найголовнішим для розвитку пакувального ринку України є інновації, екологічна відповідальність, сталий розвиток, підтримка локального виробництва і глобальна інтеграція.
 
Дмитро зробить огляд актуальності теми сталого розвитку в сучасному світі (Зменшення вуглецевого сліду, Переробка та повторне використання, Партнерство з екологічними організаціями)

 

Розповість про роль паперових пакетів як екологічно чистої альтернативи пластику (економічні виклики, законодавчі ініціативи, перспективи виходу на міжнародні ринки з екологічно чистими продуктами)

 

І закінчить короткою інформацією про компанію PaperBag як частину групи компаній Univest і її внесок у розвиток галузі в Україні (реальні кейси, нове виробництво, досягнення 2024 року, значення змін компанії для українського бізнесу та людей).

 
 
Вероніка Халайджі - кандидат технічних наук, директор Інформаційно-Аналітичного Центру "Упаковка", президент Громадської Організації Клуб Пакувальників.
 
В галузі з 2000 р., в 2012 р. захистила дисертацію на кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки Національного Університету Харчових Технологій.
 
Вважає, що заборона використання деяких видів упаковки не вирішить проблему забруднення навколишнього середовища. Упаковка має дуже коротке "життя", але правильно підібрана упаковка збільшує кількість продуктів харчування, які свіжими та не ушкодженими доходять до безпосереднього споживача. А відсортована та зібрана упаковка після її використання є цінною вторинною сировиною.
 
"Пакувальна індустрія України у воєнні часи" - це результати досліджень про стан галузі і потреби українських пакувальників з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, які були проведені в кінці 2023 р. в рамках проєкту UNIDO «Розбудова промислового потенціалу, політичні консультації та діагностика для зеленого відновлення України».
 
 
 
Петро Семкогенеральний директор Українського виробничо-екологічного об’єднання ізпо заготівлі та використанняю вторинних матеріальних ресурсів «Укрвторма».


У 1992 року заснував МПП «РАДА» - суб’єкт господарювання у сфері управління відходами, діяльність якого направлена на роздільне збирання та оброблення відходів, зокрема відходів упаковки. У 2015 році обраний генеральним директором та головою Ради об’єднання «Укрвторма», до складу якого входить близько ста підприємств, діяльність яких направлена на збирання, перевезення та оброблення відходів, зокрема відходів упаковки.

Вважає, що найважливішим для розвитку пакувальної індустрії України є екологічний розвиток, зокрема приділення більшої уваги екологічним та стійким рішенням щодо пакувальних матеріалів, виробничих процесів, повторного використання тощо з метою захисту навколишнього природного середовища та підвищення екологічної обізнаності споживачів.

У доповіді розкаже про поточний стан та проблемату управління відходами, зокрема відходами упаковки в Україні, шляхи вирішення проблеми з відходами упаковки, пілотний проєкт за принципом системи розширеної відповідальності виробника.

 
Тім Сайкс (Tim Sykes ) є бренд-директором Packaging Europe, платформи, яка допомагає міжнародному ланцюжку створення вартості упаковки FMCG відповідати стратегічним і технологічним вимогам світу, що швидко змінюється. Захоплений просуванням сталого майбутнього для упаковки, він має широкі інтереси навколо інновацій, необхідних для вирішення глобальних проблем упаковки – зокрема, екологічних чинників, а також вимог і можливостей, пов’язаних із залученням споживачів і цифровізацією. Тім є засновником і організатором Sustainability Awards, провідного світового конкурсу, присвяченого екологічності упаковки, а також Sustainable Packaging Summit. Крім своєї посади в Packaging Europe, Тім активно підтримує розвиток галузі, працюючи в консультативній групі HolyGrail 2.0 і, протягом кількох років, у журі Packaging Innovation Awards.
 
 
Вячеслав Лебединець - доктор наук, професор. Заступник директора з якості ТОВ МНВП "АРІС" Лтд.
В пакувальній індустрії з 2020 р. Цікавиться впровадженням систем управління якістю та безпечністю пакувальної продукції відповідно до стандартів ISO 9001, ISO 22000, контролєм якості упаковки з полімерних матеріалів, утилізацією і переробкою полімерів.
Вважає, що найважливішим для розвитку пакувальної індустрії України це бути у тренді щодо застосовання матеріалів паковання, обовязково думати про життєвий цикл пакувальних матеріалів – від виробництва до утилізації, створювати потужності для переробки з урахуванням матеріального балансу (ввезено/перероблено).
 
 
Олег Векленко - професор Харківської державної академії дизайну і мистецтв (ХДАДМ).
 
Найважливішим для розвитку пакувальної індустрії України вважає практичність, екологічність і утилізацію упаковки.
 
Розповість про трієнале еко-плакату «4-й Блок». Особливості сприйняття проблематики побутових відходів та їх утилізацію дизайнерами різних країн і втілення їх у візуальний контент. Про судентські проєкти кафедри графічного дизайну ХДАДМ проти забруднення природного середовища відходами упаковки.
 

 

 

Вікторія Морфлюк-Щур - кандидат технічних наук, менеджер департаменту продажу цифрового обладнання для виробничого та промислового друку міжнародної компанії Konica Minolta Ukraine. В 2013 році захистила кандидатську дисертацію в галузі «Машини і процеси поліграфічного виробництва» на тему «Методи та засоби цифрового контролю якості кольоровідтворення офсетного способу друку». Сфера професійних інтересів: цифровий друк, технології виготовлення друкованої поліграфічної продукції, технології захисту друкованої продукції.

 

Етикетки є зростаючою частиною ринку поліграфії, тому цифрові технології стають затребуваної частиною галузі пакування, і в найближчі роки більшість вузькорулонних друкарських апаратів для друку етикеток, встановлених у всьому світі, будуть цифровими.

 

 

(Зміст публікації є виключною відповідальністю ГО «Клуб Пакувальників» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.)

 

 

Довідкова інформація:
Конференція «Пакувальна індустрія 2024. SUSTAINABILITY: від проєктування упаковки до її рециклінгу» організована ГО «Клуб пакувальників» в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.
EU4Business – ініціатива Європейського Союзу, яка допомагає малим і середнім підприємствам у країнах Східного партнерства. Детальніше: www.eu4business.org.ua
#eu4business, #StandForUkraine, #gizSME