Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

Сучасна упаковка для м’ясної продукції

04.04.2024

Властивості мясних продуктів змушують їх виробників використовувати упаковку, яка відповідає найвищим стандартам якості. Така упаковка не тільки повинна забезпечувати безпечність продукції, але й бути екологічно нейтральною та відповідати сучасним принципам циркулярної економіки. Саме інноваційна полімерна упаковка виробництва компанії KGL S.A. відповідає цим вимогам.

 

 

Упаковка – це не тільки безпека продукції

 

Безпечність м’ясних продуктів під час їх зберігання та транспортування при низьких температурах може бути реалізована завдяки використанню упаковки, яка відповідає певним вимогам стандартів якості. Вона захищає їх від шкідливого впливу зовнішніх факторів, проникнення мікроорганізмів, а також запобігає механічній деформації безпосередньо самого продукту. Спеціальна упаковка, яка має модифіковану атмосферу (своєрідний «клімат», створений у процесі пакування), також подовжує термін зберігання м’яса та м’ясних продуктів.

 

Проте упаковка – це не тільки гарантія безпеки харчових продуктів. Вона також є носієм маркетингової інформації. Це означає, що упаковка має бути візуально привабливою й мати можливість нанесення художнього оформлення. Перераховуючи виклики, яким має відповідати упаковка для м’ясної продукції, не потрібно забувати, що вона, будучи одноразовою, не повинна стати додатковим тягарем для довкілля. Саме тому така упаковка має бути розроблена й виготовлена таким чином, щоб її можна було після використання продукції повністю переробити, що відповідає принципам циркулярної економіки. Кілька років тому компанія KGL S.A., зіткнувшись із цією проблемою, змогла розробити, виготовити та запропонувати своїм замовникам асортимент сучасної упаковки для м’ясної продукції.

 

 

 

Застосування упаковки з рПЕТФ для м’ясної продукції

 

Компанія KGL S.A. у своїй роботі використовує практику «екологічного» проєктування та сучасні пакувальні матеріали. Саме такий підхід дає змогу компанії виготовляти паковання, яке можна використовувати протягом усього життєвого циклу упакованої продукції. Практично вся упаковка KGL S.A., призначена для м’ясних продуктів, може виготовлятися з плівки рПЕТФ, яка на 100 % походить із вторинної сировини та на 100 % переробляється. Такий пакувальний матеріал схвалений для контакту з харчовими продуктами та має позитивний висновок Європейського агентства з безпеки харчових продуктів – EFSA-Q-2018-00897. Це стало можливим завдяки очищенню пластівців, отриманих із використаних пляшок із ПЕТФ, від шкідливих для людини летких речовин, які можуть утворюватися в процесі переробки, під час дезактивації у вежі SSP виробника.Включення такої інноваційної упаковки в асортимент KGL S.A. стало результатом діяльності Центру досліджень і розвитку компанії, в якому розробляються нові матеріали (наприклад, спінені) та технології (наприклад, нові форми), які потім впроваджуються у виробництво.

 

 

 

Упаковка з моноПЕТФ пропонує багато можливостей

 

Необхідність вивести на ринок упаковку, яка відповідає принципам циркулярної економіки, тобто таку, яку після використання продукції легко переробити, сприяла розробці KGL S.A. упаковки, виготовленої з використанням структури моноПЕТФ. Упаковка з однорідного матеріалу повністю придатна до переробки, вона безпечна та дозволена для контакту з харчовими продуктами. Крім того, вона належить до групи рішень «RESPECT by KGL», які використовують унікальний запатентований спосіб з’єднання верхньої плівки з упаковкою. Він гарантує безпеку герметичного закривання, усуваючи необхідність використання стандартної плівки-основи з ПЕНГ, ламінованої плівкою з ПЕТФ.

 

Таке інноваційне рішення дає змогу знизити температуру зварювання й скоротити його час, що забезпечує зменшення споживання енергії та збільшення продуктивності пакування, підвищуючи ефективність заводу – виробника харчових продуктів. Важливо те, що упаковка з такою інноваційною кришкою є екологічною й може бути перероблена в регранулят ПЕТФ. Під час такої переробки на етапі «гарячого» очищення клейовий шар легко видаляється. Використовуючи спеціально модифікований поліефір зі структурою моноплівки, KGL S.A. створила сучасну упаковку SEAL+. Матеріал, із якого вона виготовлена, може на 90 % складатися з вторинної сировини. Крім того, завдяки покращеній зварюваності порівняно з упаковкою з моноПЕТФ, упаковка SEAL+ на 100 % придатна до переробки. Перевагами використання SEAL+ для м’ясної продукції є підвищення ефективності процесу пакування та зниження його витрат, висока прозорість упаковки, можливість використання її на «чистих» виробництвах та захист навколишнього середовища.

 

 

Спінювання захищає довкілля

 

Виведення з обігу упаковки з пінополістиролу (EPS) стало одним із поштовхів для KGL S.A. розробити та виготовити упаковку зі спіненої поліефірної плівки XPET та XPP зі значно зниженою (до 50 %) густиною порівняно з густиною звичайної твердої плівки. Спінювання здійснюється на екструзійній лінії, оснащеній спеціальним пристроєм, у якому СО2 або N2 ефективно змішується з розплавленим матеріалом відносно високої в’язкості. Вага такої упаковки на 10–15 % менша від ваги традиційної упаковки при збереженні тих самих механічних властивостей. Упаковка зі спінених плівок XPET і XPP на 100 % виготовлена з перероблених матеріалів і повністю придатна для переробки.