Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

Флексографічна технологія BOBST

06.12.2023

Флексографічна технологія BOBST спрямована на пакувальну промисловість у таких секторах, як складаний картон, гофрокартон і гнучка упаковка. Розроблені рішення для процесів та обладнання стоять в авангарді технологічного розвитку та інновацій і є підсумком спадщини, яка охоплювала всі початкові етапи розвитку цієї технології. Зважаючи на давно відомі методи друку упаковки, флексографія може по праву претендувати на перше місце за швидкістю технологічного розвитку за відносно короткий період із початку 1990-х рр. Особливо це стосується флексографії в секторі друку гнучкої упаковки, де історичні проблеми, пов’язані з якістю та послідовністю друку, останнім часом ускладнилися проблемами, пов’язаними з екологічністю полімерної упаковки та циклічною економікою.

 

Короткий екскурс в історію
«Я вважаю, що важливо підкреслити, звідки походить сучасна флексографічна технологія CI від BOBST, щоб зрозуміти підґрунтя потужності наших технологічних рішень, які ми розробляємо для наших клієнтів, що займаються флексографічним друком гнучкої упаковки», – пояснив Френк Юрчик, керівник управління з продуктового маркетингу CI Flexo у Bobst Bielefeld.

 

Історично розробка конфігурації барабана CI почалася після Другої світової війни. Попит на неї зріс у 1950-х рр. після появи целофану та нових полімерних матеріалів, таких як поліетиленова та поліамідна плівки, які почали замінювати традиційну паперову упаковку в кількох сегментах продукції. Це був тренд, який йшов пліч-о-пліч із поширенням супермаркетів і торгових центрів.

 

Технологія флексодрукарських машин CI була впроваджена переважно європейськими виробниками пресів, зокрема Officine Padane, Schiavi та Fischer & Krecke, чиї ноу-хау та досвід у друкарському та переробному обладнанні для гнучких матеріалів були додані протягом багатьох років до власних розробок BOBST, які сягають 1890 р.

 


Рис. 1. Одна з перших флексодрукарських машин CI для гнучкої упаковки, розроблена Fischer & Krecke у 1971 р.

 

 

У той час і впродовж кількох десятиліть після цього флексодрукарські машини CI надавали друкарям деякі переваги з погляду можливостей друкувати на ширшому діапазоні підкладок: розтяжних, пористих і непористих. До цих переваг потрібно додати більшу доступність і меншу вартість форм, а також швидку їх заміну під час роботи. Однак протягом певного часу флексографія не могла зрівнятися за якістю друку з глибоким друком, особливо з повторюваністю надрукованого дизайну. З удосконаленням технології флексографія стала спроможною створювати високоякісний друк малими тиражами.

 

 

Як BOBST подолав проблеми флексографічного друку

Давайте швидко перенесемося до сьогоднішньої флексографії компанії BOBST, лише згадавши деякі віхи в його активі, від запуску першої у світі флексографської машини з CNC-контролером у 1983 р. до розробки повністю сервоприводної флексографічної машини, яка має повністю автоматичну реєстрацію smartGPS і налаштування відбитків в автономному режимі під час монтажу пластин, у 2008 р.

 

Із погляду фактичного процесу друку, метою діяльності центру досліджень і розробок було усунення слабких місць друку, а саме відсутності узгодженості та повторюваності. «Ми почали з усунення недоліків процесу та змогли розробити ефективні рішення, пов’язані з вібрацією преса, консистенцією фарб під час дозування та друкування, високошвидкісним висиханням фарб, як на основі розчинників, так і фарб на водній основі, а також терміну експлуатації, які були застосовані в нашому поточному асортименті флексодрукарських машин. Можливість подолати проблемні моменти процесу, які перешкоджали якісному розвитку флексографії, дозволила подальший прогрес, наприклад, у вирішенні проблеми узгодженості кольору відбитків», – зазначив Френк Юрчик. Стабільність процесу друку має важливе значення для якісних результатів технології Extended Color Gamut. BOBST oneECG – це добре перевірений безшовний процес, розроблений для флексодруку CI спільно з провідними партнерами галузі.

 

Еволюція якості та ефективності флексографії аж ніяк не пов’язана лише з друкарською машиною: це сукупність основних досягнень у ланцюжку створення вартості від флексоформи та технології додрукарської підготовки до готової друкованої продукції. При цьому акцент на автоматизації відіграє ключову роль у забезпеченні безпрецедентної якості, ефективності та повторюваності процесу.

 

Чому для флексографії CI обирають BOBST?
«У широкорулонному друку гнучкої упаковки домінують барабанні флексографічні машини CI. З нашої 75-річної спадщини в індустрії флексографії майже 60 років було присвячено розвитку флексографії CI. Це важливий фактор, який гарантує якість нашої технології. Спільні дослідження та розробки BOBST як постачальника обладнання для друку доповнюються ще двома факторами, які є основними перевагами флексографії гнучкої упаковки: стійкістю та інтегрованістю робочого процесу», – прокоментував Френк Юрчик.

 

 

Рис. 2. VISION CI з поточної лінійки флексодрукарських машин BOBST CI

 

 

Лінійка готових до переробки дуплексних або триплексних підкладок oneBARRIER від BOBST добре себе зарекомендували на ринку і вже є комерційно доступними. Вони працюють з одноматеріальними підкладками на полімерній основі за допомогою PrimeCycle, а також із мономатеріальними структурами на основі волокна/паперу за допомогою FibreCycle. Ці нові підкладки тестуються від виробництва підкладки до готових котушок. Це гарантує, що технологія BOBST CI Flexo вдосконалена для якісної та ефективної роботи з новими субстратами, готовими до переробки, і новими витратними матеріалами, які необхідні для їх виробництва.

 

Звичайно, якість та ефективність флексографічного друку є найкращими, коли всі етапи процесу пов’язані та інтегровані, і виробництво стає безперебійним. Із цією метою BOBST пропонує єдине повне рішення, що містить спеціальні робочі процеси, які поєднують усі етапи, від виробничого файлу та підготовки до друку до барабанів із друкованими або ламінованими матеріалами.

 

«BOBST є єдиною компанією в галузі, яка може постачати обладнання за всіма технологіями друку та конвертації для виробництва гнучкої упаковки. Це дає нам змогу запропонувати переробникам те, що вони шукають, а саме спеціалізовані робочі процеси для їхнього виробництва гнучкої упаковки, які є правильним поєднанням технологічного прогресу, основаного на спадщині, що охоплює 75 років знань і досвіду у флексографії», – підсумував Френк Юрчик.