Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

«Золотий каштан – 2023»: 24-й за рахунком

Р.А. Сиротенко, Клуб пакувальників, м. Київ

06.12.2023

За 23 попередніх конкурси «Золотий каштан» студенти українських університетів та академій надіслали 1245 наукових робіт з актуальних проблем пакувальної індустрії. 406 із них як переможці конкурсів були представлені на наукових студентських конференціях, які відбувалися в різних містах України. На жаль, останні три роки конференції проводилися онлайн. Спочатку епідемія коронавірусу, а з 2022 р. – напад росії на Україну зробили неможливим проведення конференції наживо. Проте Клуб пакувальників за інформаційної підтримки журналу «Упаковка» та за сприяння Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України не зупинилися і у 2023 р. провели 24-й конкурс «Золотий каштан».

 

Конкурс «Золотий каштан – 2023»
Цього року на конкурс було надіслано 31 наукову студентську роботу з 10 університетів та академій із шести міст України. Вперше в конкурсі взяли участь студенти Національного університету «Запорізька політехніка». Потрібно також відмітити, що одна робота була виконана студентами Національного університету цивільного захисту України з м. Харкова та Державного університету Квара (Kwara State University) з м. Малете (Нігерія). До конкурсної комісії цього року входили відомі в Україні та за її межами фахівці пакувальної справи: головний редактор журналу «Упаковка» Валерій Кривошей, к.х.н. (голова конкурсної комісії); директор представництва Dow Europe GmbH в Україні Олександр Александров; керівник ТОВ «НВП ІНТА» Ігор Міщенко; президент Клубу пакувальників Вероніка Халайджі, к.т.н.; голова УКРПЕК Володимир Слабий; дизайнер Марія Хоменко; менеджер проєктів Клубу пакувальників Регіна Сиротенко. Після кількаденного онлайн-обговорення конкурсних робіт комісія визначила переможців 24-го Всеукраїнського конкурсу «Золотий каштан – 2023».


У номінації «Конструювання та дизайн упаковки» перемогли три роботи. Це робота «Збереження відкриває натхнення» Ксенії Петрик із Національного університету «Запорізька політехніка» (кер. Ганна Потапенко), робота «Дизайн серії етикеток для натуральних екологічних соків ТМ “Сади України”» Ірини Ващук із Київського національного університету культури і мистецтв (кер. Тетяна Божко, канд. мист.) та робота «U-SEA» Марини Рибак із Харківської державної академії дизайну і мистецтв (кер. Ольга Ганоцька, канд. мист.).

 

У номінації «Технологія та обладнання для виготовлення пакувальних матеріалів та упаковки» також перемогли три роботи: «Стретч-плівка з додаванням вторинної сировини» Марії Аліпатової з Національного університету харчових технологій (кер. Наталія Кулик, к.х.н.), «Гаряче пакування» Владислава Дерунця з Вінницького національного аграрного університету (кер. Сергій Бурлака) та «Дефекти та їх усунення при виготовленні етикетко-паковальної продукції» Євгена Авдякова з Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (кер. Катерина Золотухіна, к.т.н.).

 

У номінації «Технології пакування та пакувальне обладнання» перемогли дві роботи. Це робота «Пакувальна машина» Нестора Сеника з Української академії друкарства (кер. Сергій Терницький, к.т.н.) і робота «Розробка та дослідження поршневого вібратора для бункерів-живильників із сипким харчовим продуктом», авторами якої є Юрій Якимчук і Владислав Скопець із Національного університету харчових технологій (кер. Микола Якимчук, д.т.н.).

 

У номінації «Технологія відходів та екологія» перемогла робота «Картонний БПЛА» Дмитра Пащенка з Національного університету цивільного захисту України та Улінфуна Іммануеля Осайї з Державного університету Квара (кер. Володимир Колосков, к.т.н., і Джинаду Абдулбакі).

 

Студентська конференція – 2023
14 листопада 2023 р. в онлайн-режимі відбулася конференція переможців 24-го конкурсу студентських наукових робіт із проблем пакувальної індустрії «Золотий каштан – 2023», у якій взяли участь 47 студентів, викладачів і фахівців пакувальної індустрії.


Відкрила конференцію вступним словом Вероніка Халайджі, к.т.н., президент Клубу пакувальників, яка до того ж стала її модератором. Учасників конференції у своєму виступі привітав Олександр Александров, директор представництва Dow Europe GmbH в Україні, компанії, яка разом з ІП «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» є партнерами конференції.

 

Самі доповіді переможців конкурсів були змістовні, а яскраві презентації допомагали розкрити суть і показати можливість практичного застосування. В усіх доповідях зачепили питання вирішення проблем розвитку пакувальних матеріалів, дизайну упаковки, технологій і пакувального обладнання та проблеми переробки відходів упаковки в Україні.

 

Наприкінці заходу організатори повідомили, що всіх переможців конкурсу «Золотий каштан» нагороджено дипломами Міністерства освіти і науки України, медалями «Переможець конкурсу “Золотий каштан – 2023”», а їх керівників – грамотами Клубу пакувальників. Крім того, ІАЦ «Упаковка» видав збірку тез доповідей, з якою можна ознайомитися на сайті www.upakjour.com.ua.

 

Наприкінці конференції почесний президент Клубу пакувальників, головний редактор журналу «Упаковка» Валерій Кривошей у своєму заключному слові запропонував деяким студентам надрукувати результати своїх досліджень на сторінках першого номера журналу «Упаковка» за 2024 р. Ними стали Марина Рибак із ХДАДМ, Євген Авдяков із НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» та Юрій Якимчук і Владислав Скопець із НУХТ. На завершення Валерій Кривошей подякував учасникам конференції, членам журі, її партнерам та організаторам, побажав успіхів і запевнив усіх, що сьогодні потужна робота кожного українця на своєму робочому місці додає до загальної перемоги у війні. Від імені організаторів він запросив усіх присутніх взяти участь в інформаційних заходах Клубу пакувальників, зокрема в ювілейному 25-му конкурсі наукових студентських робіт «Золотий каштан – 2024».