Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

Нариси з Riga Food 2023

09.10.2023

 

7–9 вересня 2023 р. в столиці Латвії, Ризі, проходила 24-та міжнародна виставка Riga Food, яка зібрала виробників харчових продуктів і напоїв, пакувальних матеріалів та упаковки, розробників інноваційних технологій та обладнання, працівників громадського харчування, готелів і магазинів. Це найбільша продовольча виставка Балтії, що підбиває підсумки та визначає розвиток галузі, демонструє новітні розробки й надає можливість ознайомитися з надійними галузевими підприємствами. Цього року у виставці взяли участь 420 підприємств із 30 країн, а компанії дев’яти країн були представлені на національних стендах.

 

 

 

Нагородження переможців
Урочисте відкриття виставки дало старт роботі на стендах компаній, а також проведенню цілої серії інформаційних заходів. І серед них – церемонії нагородження переможців різноманітних конкурсів, як, наприклад, конкурсу Nordic International Cider Awards (NICA) серед компаній Північних країн та країн Балтії.

 

Цього року Клуб пакувальників запросив пакувальні компанії з Латвії, Польщі та Туреччини до участі у 25-х конкурсах «Українська зірка упаковки» та «Українська етикетка». Латвійська пакувальна асоціація допомогла залучити до участі в конкурсах компанії Smiltenes Piens, VG Kvadra Pak та BrandBox, які надіслали до Києва зразки своїх упаковок та етикеток. Професійне міжнародне журі конкурсів відмітило високий рівень дизайну упаковок та етикеток компанії BrandBox, визнавши переможцями серію упаковок для продукції бренду Dr. Pakalns, серію упаковок для дитячої продукції Dr. Pakalns, етикетку для пива Steinhauer`s та етикетку для гарячого напою House of Riga black balsam. Переможцем конкурсу також стала серія упаковок для вівсяної каші «За сильну Україну» компанії VG Kvadra Pak.

 

Виставка в Ризі стала слушною нагодою для особистого нагородження представників компаній VG Kvadra Pak та BrandBox. Призи й дипломи переможцям вручили Вероніка Халайджі, президент Клубу пакувальників, та Івета Крауя, член міжнародного журі конкурсу, голова правління Латвійської пакувальної асоціації. Дипломом за плідну співпрацю з Клубом пакувальників було нагороджено Івету Краую, яка доклала особистих зусиль для значного посилення співпраці між пакувальними асоціаціями Латвії та України, особливо з початком війни росії в Україні.

 

  

 

На стенді українських компаній
Організаторами національного стенда України на виставці Riga Food виступили Посольство України в Латвійській Республіці, представництво Торгово-промислової палати України в Латвії, «Торговий дім Україна», Федерація роботодавців України, сервіс глобалізації українського бізнесу NAZOVNI і Рада експортерів та інвесторів при МЗС України. Національний стенд України на виставці Riga Food у перший день її роботи урочисто відкрив Анатолій Куцевол. Посол України Анатолій Куцевол разом із міністром сільського господарства Латвії, віцемером Риги, головою правління компанії ВТ1, представником організаторів Riga Food 2023, а також головою правління Українського торгового дому в Латвії привітали учасників заходу.

  

 

Сорок компаній – виробників різноманітної харчової продукції й напоїв, упаковки, пакувальних матеріалів та обладнання репрезентували свою продукцію на національному стенді. Клуб пакувальників України представляв спеціально підготовлений англомовний випуск журналу «Упаковка» («Packaging») та продукцію членів Клубу пакувальників: компаній «ТАС Евотек», яка виготовляє полімерні пакувальні матеріали та упаковку з них, та «Юнівест Маркетинг», виробника паперових пакетів і посуду для ринку фаст-фуду та ресторанів швидкого харчування. Сучасні пакувальні рішення з полімерних матеріалів демонструвала компанія «Джерело» з Дніпра, пакети TM Cherpack із полімерних матеріалів – компанія «Чернігів Пекедж», паперові стакани та посуд – «Вомакс 2012» із Кропивницького, пакувальне обладнання – «Барський машзавод» та «ПЕТ Технолоджиз» із Чернігова. Окремими стендами на виставці були представлені компанії «Паперовий еко світ», «Львівський сад» і «Столичний млин».



На другий день виставку відвідав нещодавно обраний Президент Латвійської Республіки Едгарс Рінкевичс, який ознайомився з продукцією українських компаній. Він виявив особливу зацікавленість у роботі Клубу пакувальників та редакції журналу «Упаковка» в умовах війни, у співпраці Клубу з Латвійською пакувальною асоціацією. Пан Едгарс Рінкевичс висловив слова підтримки та побажав українському народові найскорішої перемоги й відновлення України.

Зацікавленість продукцією українського виробництва відчувалася всі дні роботи виставки. Представники компаній розповідали про особливості своєї продукції, роботу підприємств у складних сучасних умовах. Уся ця інформація допоможе отримати нових замовників, розширити ринки збуту продукції. А світ буде більше знати про Україну, її працьовитих людей та якісну продукцію українського виробництва.