Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

НА ШЛЯХУ ДО ЦИКЛІЧНОЇ ЕКОНОМІКИ ПОЛІМЕРІВ

О.М. Александров

07.06.2023

Компанія Dow поєднує основні переваги своїх досліджень і розробок зі створенням потужних лінійок пакувальної продукції, підтвердженої галузевою експертизою. Це надає можливість пропонувати нові високоефективні технології для пакування харчових продуктів, засобів особистої гігієни та споживчих товарів. Dow є одним із найбільших у світі виробників поліетиленових смол, функціональних полімерів та адгезивів, а завдяки Pack Studios є провідним інноватором і співавтором у всьому ланцюжку створення вартості у сфері розробки стійких рішень і проєктування циклічного життєвого циклу для полімерів. Компанія співпрацює з партнерами та клієнтами, щоб стимулювати трансформацію, необхідну для подолання викликів зміни клімату й довкілля. Нижче наведено результати спільних розробок компанії як приклади постійних зусиль Dow щодо перетворення відходів та альтернативної сировини відповідно до мети Transform the Waste, оголошеної в жовтні 2022 р.

 

Революційний термоклей для етикеток
Dow Packaging & Specialty Plastics спільно з Avery Dennison розробили інноваційний термоклей для етикеток. Стандартні клеї-розплави для поліолефінових етикеток зменшують можливість використання переробленого матеріалу ПП/ПЕ, який утворюється після механічної переробки упаковки разом з етикеткою. Новий олефіновий термоклей є першим у своєму роді на ринку етикеток для упаковки, призначеної для охолоджених харчових продуктів, та сертифікований Recyclass для переробки в кольоровому потоці ПЕВГ (клас В на європейських ринках).


Розробка нового клею була зумовлена ідеєю Avery Dennison щодо «дизайну для переробки» та стала можливою завдяки науковому досвіду Dow Packaging & Specialty Plastics у галузі полімерів. Він оснований на полімерах AFFINITY™ GA від Dow і продається компанією Avery Dennison під назвою CF3050 у країнах Європи, Близького Сходу та Північної Африки.
Новий олефіновий термоклей базується на тих самих класах полімерної хімії, що й упаковка з ПП/ПЕ. Коли він поєднується з поліолефіновою лицьовою частиною, етикетку та упаковку можна розглядати як мономатеріал і переробляти разом. Таким чином, термоклей CF3050 краще забезпечує можливість переробки, ніж стандартні термоклеї, без шкоди для довкілля та без зниження продуктивності.
Спільний запуск цього нового олефінового термоклею є чудовим прикладом того, як співпраця Dow Packaging & Specialty Plastics із партнерами по всьому ланцюжку постачання продукції є ключовою для реалізації інновацій, які допомагають зменшити кількість відходів і просувати циркулярну економіку в пакувальну полімерну індустрію.

 

Мішки з кормом для домашніх тварин
Протягом багатьох років пакувальна індустрія була зосереджена на ефективному виробництві пакувальних матеріалів, які покращують враження споживачів і зменшують відходи. Розробка упаковки для кормів для домашніх тварин складалася, зокрема, з пошуку технологій для її виготовлення, які зберігають ефективність виробництва упаковки та забезпечують її якість, покладаючись лише на мономатеріал, щоб забезпечити можливість його переробки. На думку розробників, із таким завданням жодна компанія не може впоратися самостійно.
Тому Dow Packaging & Specialty Plastics в кооперації з провідними виробниками машин W&H і B&B розробили інноваційну полімерну упаковку для кормів для домашніх тварин, придатну до переробки. Завдяки використанню нових технологій, поліолефінової смоли та інноваційних розробок, така співпраця привела до створення мішка з MDO-PE великого розміру, який можна переробляти після використання продукції. Високоефективні поліетилени Dow ELITE™, INNATE™ і AFFINITY™ у поєднанні з найсучаснішими технологіями та ноу-хау W&H і B&B дозволили реалізувати нове покоління упаковки, придатне до переробки.
Великі мішки для корму для домашніх тварин виготовляються з плівки MDO-PE, при цьому в кожному структурному шарі використовується лише поліетилен, за винятком тонкого бар’єрного шару EVOH. Високоякісний полімер та новітня технологія екструзії машини W&H VAREX II із вбудованим MDO дали змогу виготовити плівку, яка має кінцеву ширину полотна 2×1260 мм і яка оптимізована для наступних виробничих процесів з метою зменшення витрат матеріалу під час виготовлення мішків. Завдяки ідеальній рівності та чудовій якості плівки навіть із таким широким форматом, ротаційна машина глибокого друку HELIOSTAR II друкує з дуже високою продуктивністю – 400 м/хв.
Використання Dow’s Pack Studios дозволило активувати ламінування плівки в промислових масштабах. Виготовлення мішків із бічними вставками SFB за допомогою машини B&B, що виробляє 80 мішків за хвилину, за рівнем якості та продуктивності можна порівняти з виготовленням таких самих мішків із плівки структурою ПET/ПE.

 

Екологічна упаковка для парфумерії та косметики
Dow у співпраці з компанією LVMH прискорили використання екологічної упаковки для парфумерно-косметичної продукції LVMH. Ця співпраця дала можливість інтегрувати полімери на біологічній основі для виготовлення упаковки та закупорювальних засобів для продуктів багатонаціональної косметичної компанії без шкоди для функціональності чи якості упаковки.
Полімери на біологічній основі, які виготовляються із сировини з біологічних та полімерних відходів, були використані для виробництва стійких іономерів SURLYN™, полімерів, розроблених для виготовлення ковпачків для парфумів преміумкласу та баночок для косметичних кремів.
Серед біологічної сировини для виробництва SURLYN™ є, наприклад, використана кулінарна олія. Оскільки використовуватимуться лише відходи або побічні продукти інших виробничих процесів, така сировина не потребуватиме додаткових земельних ресурсів і не конкуруватиме з виробництвом харчових продуктів.
Змішані полімерні відходи, які важко переробити, перетворюються на SURLYN™ за допомогою передових технологій переробки. Полімерні відходи розщеплюють на основні хімічні елементи за допомогою тепла й тиску з утворенням матеріалів, які еквівалентні тим, що виготовляються з первинної викопної сировини. Такі «циркулярні» матеріали можна використовувати як сировину для виготовлення широкого спектра упаковки, даючи відходам, які відправляються на звалище або спалюються, друге життя.
Протягом 2023 р. частина упаковки для парфумерної продукції LVMH буде виготовлена із SURLYN™ на біологічній основі та SURLYN™ на основі відходів. Екологічні матеріали SURLYN™ забезпечать таку саму кристалічну прозорість упаковки та свободу для дизайнерських розробок, які очікуються від решти лінійки Dow SURLYN™, до того ж із низькими викидами вуглецю.
Компанія LVMH, відповідно до прийнятої програми Life 360, планує найближчим часом використовувати тільки таку упаковку, яка у своєму складі не буде мати полімерів із незайманих викопних ресурсів. Така співпраця LVMH із Dow в розробці стійкого SURLYN™ є ключовою, оскільки цей матеріал використовується в деяких її культових парфумах, починаючи з GUERLAIN La Petite Robe Noire. Це допоможе LVMH досягти її цілей сталого розвитку без будь-яких компромісів щодо якості косметичної продукції.
Створення циркулярних технологій змушує кожного гравця в ланцюжку створення вартості продукції взяти на себе амбітні цілі. У цьому плані Dow з нетерпінням чекає на підтримку шляху сталого розвитку провідного світового бренду косметичної продукції класу люкс.