Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ЕТИКЕТКИ ECOFLOAT – НОВИЙ КРОК НА РИНКУ

07.06.2023

Стандартні рукавні етикетки PETG залишаються серйозною проблемою для систем переробки використаних пляшок із PET. Їх неможливо надійно відокремити від самої пляшки, і це зменшує ефективність систем переробки. У свою чергу, для циркулярної економіки це може перешкодити використанню з оптимальним ефектом цінних вторинних ресурсів.

Виробник етикеток компанія CCL у співробітництві з Krones прийняла рішення розв’язати цю проблему. Її працівники розробили новий продукт: рукавну етикетку EcoFloat, яка виготовляється з поліолефінового матеріалу. Оскільки він має нижчу щільність, ніж РЕТ, із якого виготовлено пляшки, це дає змогу відокремлювати рукавні етикетки від пляшок у системах переробки, використовуючи метод флотації (sink-float).

 

Промислові випробування було проведено на високошвидкісній лінії в компанії PepsiCo в Родгау. Поліолефінові рукавні етикетки EcoFloat було успішно «одягнуто» на пляшки з РЕТ (0,5 та 1,5 л) із холодним чаєм Lipton на етикетувальній машині компанії Krones. Машина мала наступну комплектацію:

  • гільзовий етикетувальник Sleevematic TS із магазином Multireel S для котушок з етикетками;
  • паровий тунель Shrinkmat;
  • дві сушарки Linadry, з яких одну встановлено перед етикетувальником, іншу – за паровим тунелем.

 

Щоб максимізувати доступність та ефективність роботи машини з рукавними етикетками EcoFloat, Sleevematic TS було оснащено спеціальними додатковими пристроями, призначеними для обробки поліолефінових етикеток, такими як спеціально адаптовані ролики та ріжучі інструменти. На їх встановлення знадобився лише один день, після чого машина одразу досягла максимальних продуктивності та ефективності.

 

Випробування показали, що якість усадки рукавних етикеток EcoFloat відповідала стандартному рівню – подібному до того, який досягається з рукавними етикетками PETG. Таким чином, Sleevematic TS здатний етикетувати пляшки з РЕТ поліолефіновими рукавними етикетками EcoFloat лише з мінімальними коригуваннями його конструкції. Це робить впроваджену інновацію надійною інвестицією в майбутнє, яка гарантує найвищий можливий рівень екологічності.

 

Наприкінці варто процитувати Ронні Лієра з PepsiCo з відділу оперативної підтримки виробництва: «Ми були в захваті від інтенсивної співпраці між усіма залученими сторонами та від швидкого успіху на існуючій лінії Krones. Все, що нам було потрібно, – це невеликий додатковий набір пристроїв із мінімальним простоєм лінії для його встановлення. Ми дуже задоволені результатом і розглядаємо цей проект як чудовий приклад зусиль PepsiCo та індустрії напоїв загалом для створення сталого майбутнього, представленого двома провідними брендами – Krones і CCL».