Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

Яка упаковка нам потрібна?

09.12.2022

Багато років у різний спосіб займаюсь проблемами пакування, але це питання ніколи не покидає мене. Особливо тоді, коли читаю статті в ЗМІ, дивлюся телевізійні передачі або знайомлюся з результатами опитування споживачів про упаковку, в якій вони купують продукти та товари. Саме тоді це питання вкотре та більшою мірою хвилює мене. І не через те, що в мене немає на нього відповіді. А через те, що мою та інших професіоналів з упаковки відповідь та іншу інформацію не завжди чути в суспільстві. Думаю, що тут свій негативний внесок робить і суперечливість упаковки: з одного боку, без неї сьогодні важко уявити сучасне життя, а з іншого боку, після використання продукції вона миттєво скидає свою вартість і перетворюється на сміття з іншими цінностями та проблемами.

 

Я вже колись писав у своїй редакторській, що будь-яка упаковка має право на життя, якщо вона захищає продукти та товари від псування й пошкодження впродовж всього заданого терміну їх зберігання і при цьому не шкодить здоров’ю людини та не забруднює довкілля, у тому числі своїми відходами. Всі інші її функції важливі, але вторинні. І ще: кожен продукт, кожен товар потребує саме своєї упаковки. А далі – то вже справа та відповідальність професіоналів: розробити й виготовити таку упаковку, упакувати продукцію, яку доставити на ринок та продати споживачу. І ключовими тут є професіоналізм та відповідальність.

 

Усе решта – то маркетингові та рекламні заходи, нечесна конкуренція або недостатня обізнаність із сучасним станом і розвитком пакувальної індустрії, яка сьогодні об’єднала вчених, інженерів, конструкторів, дизайнерів та багатьох фахівців інших спеціальностей для створення й виготовлення пакувальних матеріалів, упаковки та технологій і обладнання для їх виробництва.

 

Отже читаємо, знайомимося та вчимося в професіоналів користуватися всіма властивостями і зручностями упаковки на всьому ланцюжку її існування та довіряємо їх знанням, досвіду й відповідальності. А самі активно включаємося в систему поводження з відходами упаковки, в якій кожен з нас повинен навчитися сортувати використану упаковку для повернення її у виробництво як вторинної сировини, енергії або іншої продукції.

 

Дякую за розуміння та підтримку

Валерій Кривошей