Сироварне диво на Гуцульщині
04.10.2021
Про це диво я прочитав у якомусь часописі. Мова йшла про сироварню в горах, на висоті 940 м над рівнем моря. І не просто про сироварню, а про виробництво швейцарських та голландських сирів високої якості, та ще й у сучасній упаковці.
Одразу виникло бажання побачити все на власні очі та отримати відповіді на безліч питань, і перше з них – чому в горах? У цей час планував редакторське відрядження до Прикарпаття – до Косова та Космача, а село Снідавка, де знаходиться ця сироварня з такою звучною назвою «Далекі гори», розташоване якраз між ними.
Сироварню побудувало подружжя Ірини Омецінської та Івана Мартищука, з якими, подолавши за півтори години 7 км надважкої гірської дороги, на жаль, зустрітися на сироварні не вдалося: справи відправили їх до інших міст. Тому перше знайомство із сироварнею проводили молоді знавці сироварної справи Василь та Назар, які поводили по всіх кутках, розповіли все, що знали про сири та сироваріння, нагодували смачним банашем та подарували цілий кошик, як виявилося згодом, смачних сирів у полімерній упаковці з вишуканим дизайнерським оформленням.
Але розповідь про сироварню в Карпатах читачі прочитають із моєї розмови з Іриною та Іваном, яка відбулася згодом в онлайн-режимі. До речі, я ще до цього часу не бачився з ними віч-на-віч, а вперше побачив їх на фото, яке друкуємо в журналі.
Для ознайомлення з даним матеріалом потрібно передплатити журнал або статтю