Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

Recyclable-упаковка: екологічне рішення для вашого бренду

04.04.2024

В еру екологічної свідомості та відповідального споживання вибір упаковки може визначити майбутнє не лише продукції, але й довкілля. Компанія Aris пропонує ефективне та стійке рішення – recyclable-упаковку, яка не тільки забезпечує захист продуктів, але й відповідає усім екологічним стандартам.

 

 

Які існують способи виготовлення екологічної упаковки?

Довгий час команда компанії Aris досліджувала динаміку ринку упаковки, взаємодіючи з технологами з різних країн. Мета була одна: знайти інноваційний підхід для мінімізації негативного впливу використаної після споживання продукції упаковки на довкілля. Виявилося, що у світі існують кілька основних напрямів виготовлення такої упаковки, і серед них – виробництво упаковки з біорозкладних матеріалів (із кукурудзяного або картопляного крохмалю) та упаковки, яка переробляється у вторинну сировину.

 

Чому компанія не виготовляє упаковку з біорозкладних матеріалів?

Відповідь проста: така упаковка не є екологічно обґрунтованою. Світові дослідження показали, що навіть за умови компостування вона не розкладається повністю та без шкоди для природи. Більшість біорозкладних матеріалів залишають після себе мікропластик, що негативно впливає на ґрунт та підземні води. Крім того, упаковка з біорозкладних матеріалів не підходить для пакування більшості продуктів, оскільки не має бар’єрного шару, який гарантує збереження продукції.

Використання продуктів харчування (кукурудзяний або картопляний крохмаль) для створення упаковки порушує також етичні принципи. Віддавати перевагу таким методам означає конкурувати з базовими потребами людей.

 

Переваги упаковки, яка переробляється

Використовуючи упаковку, яка переробляється, компанія Aris робить вибір на користь екологічного майбутнього. Таке паковання легко піддається переробці, зменшуючи негативний вплив пластику. В Україні є необхідна інфраструктура для переробки, щоб ми могли зробити свій внесок у збереження довкілля.

   

Така упаковка – це результат руху світових тенденцій у напрямі спрощення матеріалів для полегшення переробки. Компанія Aris використовує мономатеріали для своїх ламінатів на основі MDO-PE та LDPE. Заміна складних ламінатів на мономатеріали дає змогу зменшити кількість шарів у їх складі, які поєднуються спеціальним клеєм, що не містить сольвенту.

 

MDO (Machine Direction Orientation) – це особлива технологія створення плівки, яка вирізняється своєю ефективністю та здатністю забезпечувати щільність упаковки при мінімальному використанні матеріалів. Плівки MDO-PE виготовляються шляхом екструзії за відносно низької температури, а потім розтягуються в машинному напрямку. Цей процес дозволяє створити плівку з унікальними властивостями, такими як висока міцність та еластичність. Особливість технології MDO також полягає в її економічності та екологічності. Використання меншої кількості матеріалу при виробництві плівки дає змогу зменшити відходи та ефективно використовувати ресурси. Крім того, завдяки високій міцності та бар’єрним властивостям плівка MDO-PE забезпечує надійний захист продукту від зовнішніх факторів.

 

Чому ми використовуємо MDO-PE у виготовленні упаковки, яка переробляється?

 

Упаковка, яка переробляється, має такі переваги:

  • Оптимізація матеріалу. Завдяки технології MDO можна досягти високої продуктивності при використанні мінімальної товщини плівки. Це означає, що для виготовлення упаковки необхідної якості витрачається менше матеріалу, що дозволяє ефективно зменшити використання пакувального матеріалу.
  • Можливості для друку. Глянцева та прозора плівка забезпечує необхідний зовнішній вигляд упаковки відповідно до дизайнерських ідей. Матеріал підходить для будь-якого типу брендування та робить друк якісним і привабливим.
  • Мінімальна деформація. Завдяки своїй жорсткості плівка MDO-PE добре утримує форму, стійка до ударів та розривів, що дуже важливо під час транспортування упаковки з готовою продукцією.

 

Шлях спрощення матеріалів також включає заміну фольги на інші плівки з високими бар’єрними властивостями, наприклад, із співполімеру етиленвінілового спирту (EVOH). Це не лише дає можливість забезпечити захист від зовнішніх факторів, але й сприяє переробці упаковки. Хоча традиційні полімерні пакувальні матеріали (поліпропілен або поліетилен) мають певний ступінь бар’єрних властивостей, вони зазвичай не розглядаються як бар’єрні. Наприклад, поліпропілен, природно, є чудовим бар’єром для вологи, але не так добре захищає від проникнення кисню. Щоб захистити вміст упаковки як від кисню, так і від вологи, до складу плівки необхідно ввести бар’єрний матеріал – і тут на допомогу приходять такі матеріали, як EVOH. Плівка з нього гнучка, кришталево чиста, глянцева, має одні з найкращих бар'єрних властивостей щодо газів, таких як кисень, азот і вуглекислий газ, що робить її особливо придатною для пакування кави, ліків, косметики та інших продуктів, які швидко псуються. Ламінат PE/EVOH/PE дає можливість виготовляти упаковку, яка спочатку захищає продукцію від псування, а після використання продукції переробляється і тим самим зменшує негативний вплив на довкілля.


Використання пакетів, які переробляються

Компанія Aris пропонує два типи таких пакетів (дой-пак та з плоским дном). Для зручності в них збережено такі додаткові опції:

  • застібка zip-lock для багаторазового відкривання/закривання;
  • відривні надрізи для легкого відкривання;
  • закруглені кути;
  • дегазаційний клапан.

 

Важливо додати, що zip-lock та дегазаційний клапан теж придатні до переробки.

 

Бар’єрні властивості упаковки, яка переробляється, дають змогу зберігати чай, гранолу, мюслі, крупи, цукор, протеїнові суміші та інші сипкі продукти, і навіть свіжообсмажену каву від псування. Обираючи таку упаковку, клієнти компанії роблять свій внесок у збереження довкілля та стають частиною екологічно обізнаної спільноти.