Упаковка зберігає продукцію
04.02.2025
Упаковка вже так надійно увійшла в наш побут, що сьогодні важко уявити собі хоча б один день, коли б ми не торкалися коробки чи банки, пакета чи пляшки, користуючись упакованою в них продукцією. Але, на жаль, останнім часом у споживчому середовищі дедалі частіше мова йде про негативну «частину життя» упаковки як головну причину забруднення довкілля. При цьому зовсім забувають або, навіть скоріше, не знають, що саме упаковка допомагає берегти довколишнє середовище від забруднення. Адже якраз у сучасній, розробленій та виготовленій за всіма вимогами, технологічними параметрами й нормами безпеки упаковці продукція зберігається від псування та пошкодження, а не потрапляє на смітник, забруднюючи довкілля. І це є основним і найпершим за важливістю завданням упаковки.
На конференції «Пакувальна індустрія», що відбулася наприкінці минулого року в Бучі, її учасники звернули увагу на недостатню взаємодію виробників харчової продукції та пакувальних матеріалів і самої упаковки. Ця проблема приводить до певних казусів через непрофесіоналізм з обох сторін. Виробники продукції не завжди знають про споживчі властивості своєї продукції, а тим більше про вплив різних чинників на їх зміну. Тому й використовують упаковку для конкретної продукції на свій розсуд і розуміння. А виробники упаковки, не маючи такої інформації, пропонують упаковку з пакувальних матеріалів, які забезпечують зберігання продукції набагато довше за встановлений термін, при цьому витрачаючи зайву сировину, енергію та кошти. Саме тому, визначивши головними темами журналу цього року завдання, які вирішує упаковка при пакуванні продукції, редакційна колегія журналу розпочинає їх розгляд з основного: зберігання продукції від псування та пошкодження протягом усього терміну її можливого використання.
Дякую за розуміння та підтримку
Головний редактор
Кривошей В.М., к.х.н.