НОВОСТИ

Добрива з відходів одноразового посуду

Сумчани розробили полімер, який після використання перетворюється на добриво для рослин.

Науковці з Сумського національного аграрного університету створили матеріал, який краще за полімери витримує температуру та вологу, а після використання перетворюється на добриво для рослин. Еко-сировина, яка зовні схожа на тонку спресовану піну, найкраще підходить для виготовлення посуду.
Як зазначає доцент Сумського національного аграрного університету, співрозробник екопосуду Дмитро Бидюк, розробка здатна врятувати планету від забруднення полімерами.

"Такий посуд дозволить легко втілювати будь-які дизайнерські рішення, використовуючи різноманітні кольори й навіть смаки, - пояснює він. - Якщо додати до складу стаканчику натуральні барвники, наприклад, з моркви, то ми отримаємо оранжевий стаканчик, а якщо додати цедру з лимона - отримаємо стаканчик із запахом лимона".
Команді науковців із Сум знадобилося понад півроку, аби отримати яскраві еко-склянки.
"Ми 6 раз їх переробляли аби отримали звичний вигляд, - розповідає Дмитро Бидюк. – У навколишньому середовищі такі стаканчики за 6-9 місяців перегниють і стануть добривом".
На додачу, молоді науковці працюють другий рік поспіль над виготовленням органічної тари. Так, студентка Тетяна Зелена працює над виготовленням з груші їстівних ріжків для морозива .
"Ми висушуємо сировину, залишаючи всі найкорисніші речовини, - розповідає вона. – Ріжок має цікаву формочку і дуже смачний на смак».
Науковці планують розробити повний комплект біорозкладаного екопосуду та пакувального матеріалу.

Джерело: www.ar25.org

сайт создан компанией web дизайн