НОВОСТИ

Упаковка, яка відстежує бактерії

Забруднені продукти продовжують викликати хвороби і навіть смерть у багатьох частинах світу. Тепер новий тип розумної упаковки харчових продуктів може допомогти запобігти хворобам, що передаються їжею, з E.coli та інших патогенів. Вчені з Університету МакМастера в Канаді розробили упаковку, яка відстежує бактерії в їжі і випускає флуоресцентний сигнал, якщо вони виявлені. Результати нещодавно опубліковані в ACS Nano.

Ця нова технологія використовує молекули, що містять фрагменти ДНК, які специфічно прицілюють E. coli, а також ДНК, що робить молекули блискучими флуоресцентним світлом. Свічення пригнічується, поки молекули не вступають у контакт з бактеріями, які потім вивільняють флуоресцентний сигнал і змушують їх загорятися. Струйний принтер застосував молекули до полімерної упаковки, яка використовувалася для зберігання їжі, і змогла визначити слідові кількості E. coli у яловичині, яблучних чіпсах та яблучному соку.
«Різниця в цьому методі в порівнянні з іншими полягає в тому, що нам не потрібно відкривати зразок, брати його в лабораторію і аналізувати. Ви можете дізнатися, перш ніж навіть починати відкривати і використовувати його, - говорить Тохід Дідар, один з розробників технології.

В даний час продукт здатний тільки виявляти E. Coli, але команда зараз працює над створенням інших молекул для упаковки, для виявлення різних типів патогенів, таких як сальмонела.
Ідея полягає в тому, щоб визначити всі головні хвороботворні патогени, перш ніж хтось їх зможе спожити і захворіти. Але деякі дослідники стверджують, що набагато краще - і простіше - запобігти виникненню хвороботворних бактерій.

 «Стратегія харчової промисловості більше спирається на методи профілактики», - говорить Пітер Касселл, представник FDA, підтвердив, що агентство фокусується на запобіганні, а не на виявленні, небезпечних бактерій.

В даний час в США не проводиться моніторинг харчових продуктів після того, як вони залишають ферми або місця пакування продуктів харчування, і ніхто не перевіряє їжу в супермаркеті. Проте щорічно в США все ще існує 48 мільйонів випадків захворювань, пов'язаних з харчовими продуктами, що призвело до 3000 смертей.

Саме тому команда Didar's вважає, що їхній метод тестування затребуваний. Зараз вони прагнуть співпрацювати з великими продуктовими магазинами та пакувальними компаніями для оптимізації датчиків для цих галузей. Вони вважають, що молекули можуть бути надруковані на стандартну упаковку харчових продуктів за  “пару центів”, тому додана вартість для споживачів буде незначною.

сайт создан компанией web дизайн