Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

МАЙБУТНЄ PCR ДЛЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ДО 2029

26.03.2025

Ґрунтуючись на широких первинних і вторинних дослідженнях, агенція Smithers у звіті «Майбутнє PCR для харчових продуктів до 2029 року» представила ринкову перспективу PCR-матеріалів (перероблених після споживання матеріалів) для пакування.

 

PCR-матеріали – це матеріали від побутових або комерційних підприємств, які були перероблені в нові продукти замість того, щоб їх спалювати або відправляти на звалище. Прикладами з пакувальної промисловості є ПЕТФ-пляшки для напоїв та інші полімери, що контактують із харчовими продуктами. PCR для харчових продуктів – це полімери, які були отримані, оброблені та знезаражені для повторного використання в упаковці для харчових продуктів і напоїв. Вхідні матеріали мають відповідати визначеним нормативним специфікаціям і належній виробничій практиці, щоб отримати сертифікат для повторного використання в контакті з харчовими продуктами.  

 

У 2024 році світове споживання PCR-упаковки для харчових продуктів склало понад 1,2 млн т

 

У 2019–2024 роках щорічне зростання обсягу ринку становило в середньому понад 9%, завдяки високому попиту в секторах кінцевого споживання, таких як продукти харчування та напої, а також більшому акценту на використанні перероблених матеріалів у виробництві полімерної упаковки.  

 

Глобальний попит на PCR-матеріали для харчових продуктів у галузі полімерної упаковки продовжує зростати, а компанії все більше змушені підвищувати вміст переробленого матеріалу в упаковці. На сьогодні використання PCR у полімерній упаковці для харчових продуктів обмежене такими факторами, як доступність і занепокоєння щодо якості матеріалу. 

 

Ключові питання, висвітлені в звіті:

- Як новітні, розширені вимоги до PCR, зокрема встановлені Регламентом про упаковку та відходи упаковки (PPWR), вплинуть на постачання харчових PCR?

- Як новітні технології, включно з автоматизованим сортуванням і появою комерційної хімічної (передової) переробки, змінять ринок протягом наступних п’яти років?

- Якими будуть результати PCR-матеріалів порівняно з первинними полімерами, якщо їх перетворити на нове покоління упаковки для їжі та напоїв?

- Якою буде ціна PCR для харчової продукції порівняно з первинними полімерами?

 

Рис. Глобальне споживання харчової PCR-упаковки (тис. т), 2019–29

 

Джерело: Smithers