Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ДОСЛІДЖЕННЯ ПРО ПЕРЕРОБКУ ПАПЕРОВИХ МІШКІВ

23.04.2024

Альянс 4evergreen має намір збільшити рівень переробки упаковки на основі волокна до 90% до 2030 р. Доступ до промислової упаковки, наприклад паперових мішків, як нового джерела волокна може бути частиною рішення. Європейська промисловість мішкового крафт-паперу та паперових мішків замовила незалежне дослідження про можливість переробки паперових мішків. Було зроблено висновок, що використані й невикористані паперові мішки не тільки ідеальні для переробки. Вони також забезпечують переваги для продукту та процесу, якщо включені до складу відновленого волокна. Офіційний документ описує результат детально (https://www.eurosac.org/media/news/why-recycling-paper-sacks-makes-sense).


Паперові мішки – це широко використовувана волокниста упаковка для промислового та споживчого секторів. Приблизно 5,3 млрд паперових мішків було розміщено на європейському ринку у 2023 р. Подібно до упаковки для дому та транспорту, вони іноді містять полімерні покриття та плівки для додання функціональності. «Ці додаткові матеріали, а також можливі залишки продукту сприяли вкоріненому уявленню про те, що паперові мішки несумісні зі стандартними процесами переробки, — пояснює Кетрін Пліцко-Кернінон (Catherine Plitzko-Kerninon), генеральний представник EUROSAC, Європейської федерації виробників багатошарових паперових мішків. – Однак не вистачало системного аналізу про те, чи це насправді так. Оскільки відновлення волокон із паперових мішків може заощадити природні й економічні ресурси та зменшити викиди CO2, ми вирішили провести це дослідження».

 

Налаштування дослідження

Дослідження включало п’ять варіантів мішків із крафт-паперу, які є репрезентативними для понад 80% мішків із крафт-паперу, представлених на європейському ринку. Випробовувалися типові мішки для цементу та будматеріалів, борошна, сухого молока та кормів для тварин, які не були у вжитку. Крім того, було проаналізовано можливість переробки спорожненого цементного мішка, щоб зрозуміти вплив залишків продукту на дисперсію волокон і якість аркуша паперу. Тестування проводилося відповідно до гармонізованого європейського лабораторного методу випробувань Cepi. Він забезпечує результати, що стосуються стандартної ефективності процесу переробки (вихід, грубий і дрібний брак), а також якості переробленого паперу (візуальні забруднення та адгезія аркушів). Потім це перетворювалося на показник придатності до переробки. Для упаковки на основі волокна оцінка має бути від 0 до 100, щоб її класифікувати як «придатну для стандартної переробки на заводі».

 

 

Чи підлягають переробці паперові мішки?
Результати випробувань показують, що чотири з п’яти зразків невикористаних паперових мішків отримали чудові показники придатності до переробки в діапазоні від 63 до 96. Найвищий показник можна класифікувати як «Найкращий у своєму класі». Це означає, що малоймовірно, що це створить проблеми з відновлюваністю на стандартному переробному заводі. Було зафіксовано, що лише мішок із сухим молоком створює «значні проблеми з відновлюваністю» через товсту внутрішню полімерну тубу. Однак під час використання тубу зазвичай відокремлюють від паперового мішка. Використаний і спорожнений мішок для цементу отримав показник придатності до переробки 83. Будь-які залишки не вплинули на дисперсію волокон або якість аркуша. Результати випробувань показали, що чим менше вміст полімеру, тим кращий показник придатності до переробки. «Це узгоджується з рекомендаціями, запропонованими в наших Рекомендаціях щодо дизайну для переробки для паперових мішків», — заявляє Пліцко-Кернінон.

 

Крафт-волокно з мішків покращує якість переробленого паперу
Було проведено подальше дослідження, щоб оцінити потенціал включення крафт-волокон із мішків у типову суміш перероблених волокон. Мішковий крафт-папір відновлювався тестлайнером 100 г/кв.м при різних сумішах. Целюлозу використовували для виготовлення аркушів паперу, для яких вимірювали різні властивості, серед яких довжина волокна, оптична грубість, швидкість дренування целюлози, вміст розчинених і колоїдних речовин <10 мкм, а також механічні властивості золи та паперового аркуша. Результати показують лінійне покращення якості паперу зі збільшенням відсотка мішкового крафт-волокна у волокнистій масі. Деякі приклади:
• Додавши лише 5% мішкового крафт-волокна, індекс розриву переробленого паперу збільшився на 15,5%, індекс розриву на 2%, а дренаж целюлози покращився на 7,1%.
• Із 20% мішкового крафт-волокна збільшення індексу розриву становить 44,4%, індексу розриву 45,1%. Відтік пульпи покращився на 12,5%, а вміст золи зменшився на 5,5%.

 

Чому є сенс переробляти паперові мішки
Із дослідження можна зробити висновок, що використані та невикористані паперові мішки ідеально переробляються. Крім того, переробні підприємства можуть покращити якість і міцність виробленого паперу, якщо включити мішкоподібні крафт-волокна до волокнистої композиції. Нижчий вміст золи означає більший вихід волокна, а швидший дренаж целюлози полегшує формування та сушіння паперу на машині. Це потенційно зменшує споживання енергії та викиди вуглецю. «Ці результати, звичайно, лабораторні, – каже Пліцко-Кернінон. – На наступному етапі ми плануємо провести масштабніші випробування та просувати схеми збирання, щоб прокласти шлях для подальшої переробки паперових мішків у великих масштабах».