Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

РИНОК ПВХ

10.04.2024

Полівінілхлорид (ПВХ) використовується для виготовлення труб, шлангів, покрівельних мембран і вкладишів для ставків, гідрозатворів, віконних профілів і дверних рам, а також, наприклад, брезенту для вантажівок і підошов для взуття. Хоча ПВХ більше не є полімером, якого виробляють найбільше у світі, він все ще є одним із найбільш продаваних термопластів поряд із поліетиленом і поліпропіленом. Останнє, уже восьме, дослідження ринку полівінілхлориду, зроблене Ceresana, прогнозує подальше зростання цього універсального матеріалу: до 2032 року світовий попит на ПВХ, ймовірно, зросте приблизно до 58,1 млн т.


ПВХ в основному використовується в будівельній промисловості
Майже дві третини всієї продукції ПВХ закуповується будівельною галуззю й використовується для найрізноманітніших застосувань: від підлогових покриттів до облицювання фасадів і покрівельних панелей, а також ущільнювачів, кабелів, дюбелів і кріпильних елементів. Лише на труби та трубопроводи, найважливіше застосування ПВХ, припадає понад 36% споживання ПВХ. Далі йдуть профілі (20%) і плівки та листи (18,5%). Зокрема, каналізаційні труби виготовляються з твердого ПВХ; ринок ПВХ-труб для питної води та промислового застосування дещо менший. Порівняно з бетонними або металевими трубами, вироби з ПВХ легші, гнучкіші, стійкіші до хімічних речовин і загалом довговічніші.

 

Упаковка із жорсткого та гнучкого ПВХ
Другим за величиною споживачем ПВХ після будівельного сектора є пакувальна промисловість, яка переробляє приблизно 16,7% ПВХ, виробленого в усьому світі. ПВХ використовується для виробництва жорсткої упаковки, тобто контейнерів, таких як горщики для масла або йогурту, пляшки, коробки та кришки, а також гнучкої упаковки, такої як пакувальні плівки, пакети та мішки, термозбіжна та стретч-плівка. До інших повсякденних товарів із ПВХ входять кредитні картки, штучна шкіра, сидіння для унітазів і щітки. ПВХ використовується як хороший електроізолятор для ізоляційних стрічок і захисних покриттів для плоскогубців та інших інструментів. Для медичних технологій потрібен ПВХ, який є стійким до хімікатів та дезінфекційних засобів, наприклад для інфузійних пакетів, трубок, катетерів і рукавичок. Жорсткі пінопласти з ПВХ використовуються як основний матеріал для волокнистих композитів і легких сендвіч-конструкцій.

 

Джерело: Ceresana