Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

РИНОК ПОЛІМЕРНОЇ УПАКОВКИ В ПОЛЬЩІ

01.04.2024

Польща є одним із лідерів ЄС з виробництва полімерної упаковки. Вартість ринку полімерної упаковки в цій країні у 2021 році становила 26,7 млрд злотих. Ринок зріс більш ніж на 26% у річному обчисленні. У Польщі на постійній основі налічується приблизно 500 виробників цього виду упаковки. Таким є результат дослідження ринку, проведеного редакцією галузевого журналу Plastics Review, в якому було проаналізовано фінансові результати понад 300 виробників у цій галузі.

 

Понад 62% ринку займає гнучка упаковка (фольга, пакети, мішки), а майже 38% – жорстка упаковка (пляшки, контейнери, ящики). Незважаючи на динамічне зростання продажів, середня прибутковість впала з 7,6% у 2020 році до трохи менше ніж 7% роком пізніше. В основному це пов'язано з різким зростанням цін на сировину. Майже 50% продукції йде на експорт. Найбільшою проблемою витрат для виробників упаковки сьогодні є високі ціни на енергоносії.

 

«З іншого боку, ключова проблема, з якою їм доведеться зіткнутися в найближчому майбутньому, – це відходи», – коментує Вальдемар Собанський (Waldemar Sobański), головний редактор Plastics Review.

 

Мільярди на сміттєзвалищах

Результати дослідження Plastics Review переконливо свідчать, що вартість ринку полімерної упаковки набагато вища за офіційні оцінки. Такий стан речей має низку наслідків, вказуючи, між іншим, на значне заниження кількості відходів упаковки.

 

«Достатньо зробити простий розрахунок, – заохочує Вальдемар Собанський. – Якщо експортувати приблизно 50%, то в країні залишається упаковки на суму близько 13,35 млрд злотих. Якщо припустити, що 80% вартості упаковки становить сировина, яка використовується при її виробництві, то виявиться, що вартість полімерів, використаних в упаковці, у 2021 році становить приблизно 10,7 млрд злотих. У паралельному дослідженні ринку переробки полімерів, проведеному Plastics Review, його вартість у 2021 році оцінювалася у 2,8 млрд злотих. І це стосується будь-якої переробки, а не тільки упаковки. Але навіть якщо припустити, що вся переробка припала на упаковку, виходить, що полімери вартістю приблизно 8 млрд злотих пішли у відходи. Перераховуючи це в суму за середніми цінами у 2021 році, ми отримуємо обсяг щонайменше 1,1 млн т полімерів, який був викинутий на сміттєзвалища або спалений. Це величезні витрати».

 

У підсумку маємо понад 8 млрд злотих на рік – саме стільки коштує Польщі (та її громадянам, бо саме вони заплатили за цю сировину) відсутність ефективного регулювання циркулярної економіки та законодавчий хаос у цій сфері. Оскільки така ситуація триває роками, можна говорити про десятки мільярдів злотих втрат і мільйони тонн, які залишаються в польському ґрунті та атмосфері, а не є вторинною сировиною.

 

«Це великі втрати, як екологічні, так і фінансові. Настав час покласти край такому безглуздому розбазарюванню ресурсів, – закликає Собанський. – Необхідно створити ефективну та дієву систему збирання й сортування відходів, а переробники зможуть обробляти решту, повертаючи цінну сировину у повторний цикл». «Ви можете побачити, скільки роботи є для індустрії переробки полімерів. Якщо набудуть чинності розумні норми циркулярної економіки, переробка полімерів стане найперспективнішим бізнесом у сфері промисловості в нашій країні», – каже Собанський.

 

Результати дослідження ґрунтувалися на аналізі фінансових показників понад 300 виробників полімерної упаковки. Редакція Plastics Review обрала із цієї групи ТОП-77 ГНУЧКОЇ УПАКОВКИ в ПОЛЬЩІ та ТОП-77 ЖОРСТКОЇ УПАКОВКИ в ПОЛЬЩІ, тобто елітний рейтинг 77 компаній, які в даний час відіграють ключову роль в обох секторах полімерної упаковки.

 

Джерело: odpady.net.pl