Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ЕКСПОРТ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА ПАКУВАННЯ У 2023

04.04.2024

У 2023 році німецькі виробники пакувального обладнання та обладнання для харчової промисловості досягли номінального зростання експорту на 8,6%, досягнувши рекордної вартості в 9,85 млрд євро. Однак німецькі виробники були не єдиними, хто виграв від високого глобального попиту. Згідно з наявними на сьогодні даними, очікується, що світова торгівля обладнанням для переробки харчових продуктів і пакувальним обладнанням зросте до понад 52 млрд євро у 2023 році.

 

 

Із 86%-м експортним товарообігом німецька галузь обладнання для харчової промисловості та пакувального обладнання має високий рівень активності на зовнішніх ринках. «З одного боку, ми отримуємо вигоду від постійного високого рівня інвестицій в автоматизоване, ефективне та стійке виробництво й технології пакування в індустріально розвинених країнах, а з іншого – від імпульсу зростання в густонаселених країнах», – каже Беатрікс Фрезе (Beatrix Fraese), економічний експерт в Асоціації харчової промисловості та пакувального обладнання VDMA. Минулого року 53% – отже, більш ніж половину експорту – було поставлено до країн за межами Європи, з упором на Азію та Північну Америку.

  

Сектор харчових продуктів і напоїв є найпотужнішою галуззю в багатьох країнах

 

Наприклад, у багатьох країнах з економікою, що розвивається, включаючи густонаселені країни Індії, Індонезії, Мексики, Бразилії та Нігерії, промисловість харчових продуктів і напоїв є найпотужнішими промисловими секторами (джерело: Організація промислового розвитку ООН UNIDO).

 

Інвестуючи в технологію гігієнічної обробки та пакування, ці часто багаті на ресурси країни збільшують місцеве створення вартості та самозабезпечення безпечними, довговічними продуктами харчування та напоями. Вони все більше відходять від експорту чистої сировини, а замість цього експортують власну продукцію в інші країни регіону, а в деяких випадках і світу. «Потенціал ще далеко не вичерпаний і продовжуватиме забезпечувати високий попит на техніку», – вважає Беатрікс Фрезе.

 

Харчова промисловість і виробництво напоїв також є найбільшим промисловим сектором у багатьох промислово розвинених країнах, особливо в США. У Сполучених Штатах у цьому секторі працює майже 2 млн людей, а у 2023 році обсяг виробництва склав понад 1,1 трлн євро (джерело: Euromonitor International). На тлі нестачі кваліфікованої робочої сили сектор продовжує інвестувати в автоматизовані, ефективні та стабільні процеси. Це гарантує, що імпорт техніки постійно досягає нових рекордів. Німецькі виробники протягом багатьох років є найважливішим торговим партнером США в сегменті обладнання для харчової промисловості та пакування.

 


 

США залишаються ринком №1, Індія та Мексика входять до ТОП-10

 

Найсильніший поштовх у 2023 році також надійшов зі США. Німецькі поставки харчової промисловості та пакувального обладнання до Сполучених Штатів зросли на 19% до 1,7 млрд євро, що відповідає історичному максимуму.

 

США вже багато років лідирують у топ-10 ринків збуту. Франція, Китай, Сполучене Королівство, Польща, Швейцарія, Мексика, Нідерланди, Індія та Італія йшли далеко позаду у 2023 році.

 

З погляду регіонів, німецькі виробники продали 33% експортованих машин у країни ЄС. Ще 14% потрапили до інших європейських країн, 19% до Північної Америки, 17% до Азії, 8% до Центральної/Південної Америки, 4% до Африки, 3% до Близького/Середнього Сходу та 2% до Австралії/Океанії.

 


 

Світова торгівля технікою досягне рекордного рівня у 2023 році

 

Глобальна торгівля машинобудуванням – сума експорту приблизно з 50 промислово розвинутих країн – відображає світовий попит на імпортне обладнання для переробки харчових продуктів і пакувальне обладнання та динамічно зростає протягом багатьох років. За останні 10 років світова торгівля машинобудуванням зросла на 43% з 33,9 млрд євро у 2012 році до 48,6 млрд євро у 2022 році, причому приблизно 60% цього обсягу припадає на країни ЄС. Це робить європейську галузь обладнання для харчової промисловості та пакувального обладнання найуспішнішим сегментом машинобудування в Європі, де Німеччина та Італія лідирують.

 

Відповідно до наявних на сьогодні даних, світова торгівля обладнанням для харчової промисловості та пакувальним обладнанням зросте до понад 52 млрд євро у 2023 році, незважаючи на складні умови, що відповідає збільшенню приблизно на 7%.

 

«Ми також бачимо зростання нашої галузі у 2024 році, оскільки глобальний попит на безпечні та високопродуктивні машини залишається величезним», – пояснює Беатрікс Фрезе, вказуючи на найсильніші рушії інвестицій, а саме гігієну та безпеку харчових продуктів, автоматизацію та підвищення ефективності, збереження ресурсів, екологічність у виробництві та процесі пакування.

 

Джерело: VDMA Food Processing and Packaging Machinery Association