ЄВРОПЕЙСЬКА КОМІСІЯ ЗАБОРОНЯЄ ВИКОРИСТАННЯ «ШКІДЛИВОГО» БІСФЕНОЛУ А
29.01.2025
Європейська комісія заборонила використання бісфенолу А в матеріалах, що контактують із харчовими продуктами, включаючи багаторазові полімерні пляшки, покриття для металевих банок та кулери для води, через занепокоєння щодо їх впливу на здоров’я.
Бісфенол А уже був заборонений у дитячих пляшечках і матеріалах, що контактують із їжею, призначених для малюків. Після останньої наукової оцінки Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA), яка свідчить про те, що бісфенол А має «потенційно шкідливий вплив на імунну систему», було проведено публічні консультації та обговорення серед держав – членів ЄС.
Вони прийшли до позитивного голосування про заборону минулого літа, після чого було проведено перевірку в Раді та Парламенті. З 19 грудня 2024 року використання бісфенолу A заборонено для будь-яких продуктів, які контактують із їжею або напоями, і ця заборона охоплює інші бісфеноли, шкідливі для репродуктивної та ендокринної систем.
Для більшості продуктів буде надано 18-місячний період поступового припинення використання, за «дуже обмеженими» винятками, коли немає альтернативи.
«Підтримання високих стандартів безпечності харчових продуктів у Європейському Союзі та захист громадян є одним із найвищих пріоритетів Комісії, — сказав Олівер Варгеї (Oliver Várhelyi), Комісар з охорони здоров’я та добробуту тварин. – Сьогоднішня заборона, що базується на надійних наукових рекомендаціях, захистить наших споживачів від шкідливих хімічних речовин у місцях, де вони можуть контактувати з їжею та напоями».
Наприкінці 2023 року Лорена Пла Муньос (Lorena Pla Muñoz), дослідниця лабораторії хроматографії AIMPLAS, вже розповідала про походження бісфенолу A у виробництві полімерів і смол, роботу європейських та американських організацій із визначення впливу на здоров'я людини, а також прогнози про те, який вигляд може мати BPA в майбутньому.
Також у грудні 2024 року Європейська Рада офіційно ухвалила Регламент про упаковку та відходи упаковки (PPWR). Серед багатьох обов’язкових цілей є мінімізація речовин, що викликають занепокоєння, серед яких PFAS; мінімальний вміст вторинної сировини, зокрема мінімум 65% вторинної сировини в одноразових полімерних пляшках до 2040 року; встановлення цілей щодо повторного використання, включаючи зобов’язання компаній, які працюють «на виніс», заповнювати власні контейнери споживачів приготованою їжею та напоями без додаткової плати.
Джерело: Packaging Europe