ЦІЛІ ЄС ЩОДО ЗМЕНШЕННЯ ВТРАТ ЇЖІ
20.02.2025
Парламент і Рада ЄС 19 лютого 2025 р. погодили перші в історії законодавчі цілі на рівні ЄС щодо зменшення втрат їжі та відходів.
До 2030 року країни-члени повинні скоротити харчові відходи на рівні роздрібних торговців і споживачів на 30%, а втрати харчових продуктів під час переробки та виробництва – на 10%.
Це перші в світі юридично обов’язкові цілі, а не просто цілі чи завдання, які країни можуть легко пропустити.
План ЄС також передбачає добровільну передачу непроданої їжі, безпечної для споживання людиною, як важливий аспект зменшення харчових відходів.
Загалом, погоджений документ встановлює стандарт, до якого мають прагнути багато інших країн і регіонів.