УПАКОВКА З ПЕРЕРОБЛЕНОГО ПОЛІСТИРОЛУ ДЛЯ ЙОГУРТУ
14.01.2025
Компанія INEOS Styrolution, світовий лідер у виробництві стиролу, оголосила про успішне завершення першого проєкту з механічної переробки полістиролу в стакани для йогурту. Це знакове досягнення стало можливим завдяки співпраці багатьох партнерів по всьому ланцюжку створення вартості.
Процес механічної переробки полістиролу відбувається в кілька етапів від сортування (глибоке NIR-сортування, включаючи розпізнавання об'єктів) через гаряче миття й сортування пластівців до фільтрації розплаву та гранулювання.
Ключовим у цьому процесі є «суперчистий процес» INEOS Styrolution, який був зареєстрований як нова технологія відповідно до Регламенту ЄС 2022/1616. Завдяки цьому процесу INEOS Styrolution отримує якісні перероблені матеріали, дозволені для контакту з харчовими продуктами, які раніше були відомі лише з перероблених ПЕТФ-пляшок.
Перероблений матеріал має ті самі фізичні властивості, що й звичайний полістирол, що забезпечує ідеальне циркулярне рішення. Було проведено інтенсивний контроль якості як матеріалу, так і стаканів. Водночас для оцінки EFSA цієї нової технології необхідний детальний аналіз. У той же час вплив переробленого матеріалу на навколишнє середовище значно нижчий, ніж у традиційно виробленого матеріалу.
Перший споживчий тест щодо сприймання стакана, що містить вторинну сировину, і його кольору було проведено навесні 2024 року в співпраці з Unternehmensgruppe Theo Müller, одним із провідних виробників молочної продукції в Німеччині. Щоб оцінити нововведення, кілька сотень стаканів для йогурту, виготовлених із переробленого полістиролу, були наповнені та запропоновані волонтерам у їдальні INEOS. 90% тестувальників не лише вказали, що куплять продукт, але й поділилися відгуками про те, що перероблений стакан може мати інший вигляд, ніж виготовлений традиційно. Наприклад, цілком прийнятним буде колір, відмінний від сьогоднішнього однотонного білого.
Нову технологію представили на Dresdner Verpackungstage 5-6 грудня 2024 року Лєна Лембах (Lena Lembach), старший спеціаліст із розвитку упаковки Unternehmensgruppe Theo Müller, та доктор Франк Айзентрегер (Frank Eisenträger), менеджер із розвитку ECO та ринку INEOS Styrolution.
Д-р Франк Айзентрегер зазначив: «Полістирол став частиною ліги чемпіонів із перероблених матеріалів, що контактують із харчовими продуктами. Це дозволить виробникам відповідати новим вимогам нового Регламенту ЄС про упаковку та відходи упаковки».
Лєна Лембах заявила: «Це знакове досягнення на нашому спільному шляху до ідеальної циркулярності для полістирольних стаканів і до виконання вимог PPWR, а також нашої власної цілі зі зменшення впливу CO2 на навколишнє середовище».
На початку 2025 року такі йогурти надійдуть на полиці супермаркетів Lidl.