Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

ПРОЄКТУВАННЯ УПАКОВКИ, ПРИДАТНОЇ ДО РЕЦИКЛІНГУ

24.04.2024

Під час виставки ПАК ЕКСПО в рамках IFFIP Клуб Пакувальників провів презентацію україномовного видання «Проєктування упаковки, придатної до рециклінгу».


За ініціативою WPO Віденський університет прикладних наук разом зі своїми партнерами розробив глобальні рекомендації щодо проєктування циркулярної упаковки «Проєктування упаковки, придатної до рециклінгу». І кожна з 53 країн – членів Всесвітньої пакувальної організації отримала ексклюзивні права на переклад і публікацію Рекомендацій своєю мовою.

 

Клуб Пакувальників скористався такою можливістю та зробив переклад українською. На нашу думку, ці рекомендації можуть стати дуже хорошим довідником і допомогти виробникам упаковки вже на стадії проєктування подбати про те, як полегшити процес переробки використаної упаковки, отримати якісну вторинну сировину і тим самим знизити навантаження на довкілля.

 

Рекомендації складаються із загальної інформації про сталий розвиток, циркулярну економіку, процеси переробки.

 

Основна частина присвячена рекомендаціям щодо проєктування різних типів упаковки. Для кращого сприйняття різні види упаковки позначені різними кольорами.

 

Рекомендації для проєктування надано для трьох основних критеріїв, які узагальнюють найважливіші особливості конструкції:

  • матеріал і добавки;
  • декорування та інші компоненти (етикетки, кодування, фарби);
  • система закупорювання (кришки, пломби, фольга, допоміжні матеріали для відкривання).

 

Також використовується система світлофора: зелений колір – найкраще поєднання матеріалів, жовтий – можна використовувати за необхідності, та червоний – поєднання цих матеріалів бажано уникати, оскільки отриману упаковку практично неможливо переробити, її можна буде тільки або спалити, або викинути на смітник.

 

Детально розглянуто всі можливі варіанти використання матеріалів, елементів декорування та закупорювальних засобів до них для різних видів упаковки: пляшок, лотків і стаканів, гнучкої упаковки, туб, банок, ящиків, комбінованої упаковки, відер, каністр, дерев’яної тари та інших.

 

Збірник зроблений в електронному вигляді та має ще одну перевагу: натиснувши на слова, виділені жирним шрифтом і підкреслені голубою лінією, ви потрапляєте до пояснень саме цього терміна в словнику, який міститься в кінці Рекомендацій. Так само натиснувши на текст у змісті, ви потрапите саме на цей розділ в збірці.

 

Користуватись Рекомендаціями дуже зручно і просто. Рекомендації щодо проєктування циркулярної упаковки знаходяться на сайті Інформаційно-аналітичного центру в розділі «Книжкова полиця» та на сайті Всесвітньої пакувальної організації WPO в розділі «Ресурси». Безкоштовно завантажити та використовувати їх у своїй роботі можна за посиланням https://cutt.ly/fw7yZG2Z