Біорозкладна упаковка в молочній промисловості
ОС.Б. Вербицький, к.т.н., А.В. Мінорова, к.т.н., Н.М. Пацера, О.Б. Козаченко, Л.П. Недорізанюк, С. Муйжніеце-Брасава, д.т.н.
03.04.2025
Утилітарний підхід людства до довкілля, що базувався на економічному інтересі, спричинив безпрецедентну екологічну кризу. Планетарний вимір екологічної небезпеки проявляється в деградації полів, лісів, річок, озер, морів та забрудненні великих міських територій. Через це стає все важливішим формування етичного сенсу життя, що дає змогу раціонально поєднувати економічні потреби людини та життєво важливі питання захисту навколишнього середовища. Зазначене повною мірою стосується і харчової промисловості загалом, і пакування її продукції зокрема.
У різних країнах від 2 до 50 % харчових продуктів і напоїв стають непридатними через неналежне пакування, що є причиною збільшення антропогенного навантаження на довкілля. Одним із напрямів вирішення цієї проблеми є використання біорозкладних пакувальних матеріалів. Дана стаття розповідає про спільний науковий проєкт «Удосконалене використання щадних до довкілля біорозкладних паковань для молочних продуктів (BIOPACK Dairy)» науковців Інституту продовольчих ресурсів НААН та Латвійського університету наук про життя та технологій.
Для ознайомлення з даним матеріалом потрібно передплатити журнал