Проникність пакувальних матеріалів. Як виміряти?
В.М. Кривошей, к.х.н.
03.02.2025
Коли більшість споживачів тримають у руках упаковку з будь-якою продукцією, вони й гадки не мають, що ця продукція зберігається без псування та пошкодження саме завдяки упаковці. При цьому визначальним є пакувальний матеріал та його властивості, серед яких проникність щодо газів, водяної пари, вологи, жирів, ароматичних та інших складових упакованої продукції. У побуті цю властивість дуже часто називають бар’єрністю.
У цій статті не розглядаються ні загальні підходи до створення пакувальних матеріалів із певною проникністю, ні принципи вибору таких матеріалів для пакування конкретної продукції, ні технічні прийоми створення всередині упаковки сприятливого для конкретного продукту середовища.
«Упаковка» неодноразово торкалася цих тем і готова за потреби надати читачам такі матеріали. Зараз же поговоримо про таку важливу властивість пакувальних матеріалів, як проникність, та про методи її визначення.
Для ознайомлення з даним матеріалом потрібно передплатити журнал