Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

Нанотехнології та наноматеріали в пакованні (світлі та темні плями)

В.П. Шерстюк, д.х.н.

13.06.2020

Назва цієї статті зобов’язує спиратися на відомі та невідомі факти розвитку упаковки в українських реаліях [1]. Можна зрозуміти «капричіозність», а може, і капризність теми пакування та паковань, не кажучи вже про застосування або інваріантність нанотехнологій та наноматеріалів у цій тематиці, надто в реаліях України.

Писати про яскраві сторінки розвитку нанотехнологій і можливі видимі й заховані їх сторони, серед яких чимало й негативних, у тому числі при їх використанні в пакувальній індустрії, є чи не найлегше і в той же час чи не найважче.

Світлі й темні «плями» в нанотехнологіях мають вузьке й водночас надзвичайно широке значення. На Сонці для землян є такі ж «плями». Можна трансформувати певні ситуації в «темні та світлі смуги чи ділянки», як в інтерференційних картинах у фізиці зображень. Голограми також є, по суті, плоскими чи багатовимірними інтерференційними об’ємними зображеннями. Так ми приходимо до усвідомлення, що темні та світлі плями, вони ж смуги, вони ж інтерференційні картини у макро-, мікро- й наномасштабах, пов’язані з дослідженнями вуглеводних (карбогідратних) компонент як зв’язкових сполучників нанокомпозитів із речовинами паковання і запакованих продуктів.

Для ознайомлення з даним матеріалом потрібно передплатити журнал
ПЕРЕДПЛАТИТИ