Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

Маніфест Французької федерації пластмас та композиційних матеріалів

01.02.2020

Ми, члени Федерації, яка об’єднує галузі, що виробляють і переробляють пластмасу, повністю усвідомлюємо екологічні проблеми сучасності, і крім того, що ми є промисловцями, ми перш за все – відповідальні громадяни. Однак у нинішньому контексті будь-який змістовний аргумент, що може бути витлумачений як той, що «служить справі» полімерів, часто провокує ворожі та ірраціональні реакції.

Попри це ми стверджуємо:

  • пластмаси сприяють раціональному, ресурсозберігаючому та більш екологічному світу, оскільки їх повний життєвий цикл супроводжується викидами парникових газів утричі меншими, ніж при альтернативних матеріалах;
  • пластмаси забезпечують безпечну, легку та міцну упаковку, захищають нашу їжу від кисню та ультрафіолету, подовжують термін її зберігання та обмежують харчові відходи;
  • без пластмас та композитів неможливий перехід до відновлюваної енергії та енергозбереження,  починаючи від фотоелектричних панелей і вітрогенераторів і закінчуючи нашими будинками, які вони утеплюють і захищають;
  • пластмаси, які використовуються в сільському господарстві (захисні сітки для мульчування, поливні оболонки тощо), значно зменшують споживання води та фітосанітарних продуктів, і тим самим посилюють захист ґрунтових вод.

Це факти, які ніхто не може заперечувати і які, на жаль, в сьогоднішньому середовищі значною мірою не чути. Тому що полімери стали ненависним символом «одноразового використання», візитівкою суспільства споживання, яке виснажує планету. Це прямий наслідок самої природи полімерів: міцні й легкі, вони є одними з матеріалів, які найкраще підходять для повторного використання. Але, міцні й легкі, вони стають також джерелом стійкого та рухливого забруднення, коли їх зустрічають розсіяними в природі. Тому кожен повинен взяти на себе частку провини та оцінити виклики. Саме керівники, виробники та дизайнери можуть використати екологічні критерії на етапі розробки продукту та зробити екодизайн золотим правилом.

Від індивідуальних споживачів та підприємств залежить втілення в життя основних чеснот екосистеми, що вимагає стійкої переробки, кругообігу матеріалів у природному середовищі. Державні, національні та міжнародні органи влади повинні організувати ефективне збирання відходів та інтегрувати головне питання забруднення океану у свої політичні рішення. Вони також повинні переконати країни, що розвиваються, зокрема країни Азії, здійснювати ефективне та надійне поводження зі своїми відходами.

Зі свого боку ми беремо на себе відповідальність. У той час, коли уряд вносить законопроект проти відходів і за економіку замкнутого циклу, ми повинні бути залучені до дебатів, які впливають на наше колективне майбутнє.

Ми беремо на себе зобов’язання підтримувати будь-яку ініціативу, здатну посилити ефективність сортування відходів. Ось чому ми підтримуємо принцип депозиту, що надає ціну використаному продукту і спонукає нас до колективної відповідальності. Однак успіх депозитної системи не повинен загальмувати динаміку інвестицій, яку створюють переробники. Тому державна влада повинна забезпечити, щоб до 2022 р. вся полімерна упаковка була зібрана в жовті контейнери для переробки.

Ми прагнемо досягти 100%-го перероблення полімерних виробів до 2025 р., що приведе до включення 1 млн т перероблених полімерів у нашу продукцію. В інтересах повної прозорості ми будемо сприяти моніторингу цього зобов’язання, що проводиться Європейською Комісією, результати якого будуть оприлюднені.

Для прискорення вже розпочатого процесу промислової трансформації наших компаній ми беремо на себе зобов’язання:

  • виділити 50 % бюджету IPC (Innovation Plasturgie Composites), нашого Технічного Центру, на розвиток економіки замкнутого циклу та розгортання доступних інструментів екологічного проектування для всіх підприємств;
  • із 2020 р. створити інкубатор, безпосередньо приєднаний до цього Центру, щоб розмістити найінноваційніші стартапи, зокрема в галузі переробки полімерів;
  • перевірити всі наші заводи на відповідність їх стратегії цій програмі до 2025 р.

З метою залучення наших компаній та молодих талантів, заохочених цим викликом, ми прагнемо зробити економіку замкнутого циклу віссю, що структурує кожен тренінг з переробки полімерів та всіх спеціальних цифрових інструментів (SPOC, MOOC…).