Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

Упаковка зберігає харчові продукти

Валерій Кривошей, головний редактор

01.02.2020

Виробництво та споживання харчових продуктів – своєрідне паливо для організму людини – важливі в будь-якій країні. Щорічно обсяг їх виробництва в Україні складає приблизно 20 % від загального промислового виробництва, а їх експорт у 2018 р. сягнув $ 18,6 млрд, що становить 39 % всього українського експорту. І це не є межею.

Проте для того, щоб Україна стала потужною годівницею як для свого, так і для населення інших країн, потрібні суттєві зміни по всьому шляху харчової продукції – «від лану до столу». І тут важливі не тільки впровадження сучасних технологій виробництва продукції та рівень інфраструктури її доставки (транспорт, шляхи, склади, роздрібна торгівля), але й пакувальні матеріали та упаковка для харчової продукції. На цьому шляху кожен мешканець планети щорічно втрачає в середньому 240–280 кг продуктів.

Сучасна упаковка – легка та бар’єрна, економічна та безпечна, інформативна та зручна – здатна в рази зменшити втрати харчової продукції, а разом із цим зберегти довкілля від шкідливих викидів і забруднення твердими й рідкими відходами, зекономити сировину, енергію, воду, паливо та інші ресурси.

Пакувальні матеріали й упаковка українського виробництва вже не раз демонстрували можливість подовжити термін зберігання реальних харчових продуктів та зберегти всі їх споживчі властивості. Це підтверджує міжнародний конкурс WorldStar Awards Всесвітньої організації пакувальників, на якому протягом 1998–2019 рр. українські упаковки отримали 54 перемоги (див. «Упаковка», 2019, № 6, с. 50).

Дякую за розуміння та підтримку

Валерій Кривошей