Журнал

для виробників та споживачів тари і упаковки

Асоціація

пакувальників
україни

b2b

пошуковий портал
тари і упаковки

Упаковка готова до друку

М.Є. Бєльський, ТОВ «Уніпринт», м. Київ

28.07.2021

Цифровий друк все більше завойовує пакувальний сектор. Причиною є скорочення життєвого циклу упаковки та постійне зменшення накладів. Очікування термінів доставки продукції в упаковці та гнучкість із боку споживачів зростають, але в той же час вимоги до якості зображення та точності відтворення кольорів залишаються високими.

Для кожної друкарні постійним викликом залишається узгодження кольорів бренду, що стає дедалі складнішим, особливо в цифровому друці. Таким чином, управління кольором і правильна підготовка даних набувають величезного значення, оскільки замість роботи зі спеціально змішаними пантонними кольорами (в аналоговому друці) у цифровому друці зазвичай використовується фіксований набір кольорів. Завдяки правильному управлінню кольором і, як наслідок, можливості друку з фіксованим кольором у розширеному кольоровому просторі, чи то цифровому, чи аналоговому, друкарні можуть задовольнити зростання тиску від замовника і водночас підвищити свою ефективність та зменшити витрати.

 

Переваги централізованого рішення для управління кольором

На відміну від аналогового друку, кожна цифрова машина має вбудовану систему управління кольором, орієнтовану на цей конкретний пристрій. Як правило, це пов’язано з RIP. Якщо друкарня має декілька друкарських машин та технологічних процесів, застосування інтегрованих рішень з управління кольором часто призводить до одночасного використання багатьох різних систем управління кольором і дублювання бібліотек кольорів, профілів та калібрувань, що керують кожною друкарською машиною окремо.

Отже, чим менше стандартизації між різними друкарськими пристроями, тим більша ймовірність того, що щось може піти не так, і часто саме так і стається. Однак у централізованій та незалежній системі програмного забезпечення для управління кольором система управляє кольором для кожного процесу друку та кожного завдання. Друкарня може домогтися однакової відповідності кольорів для всіх друкарських машин, цифрових чи аналогових, та гнучко керувати всіма процесами, що відбуваються під час друку замовлення.

Централізована система управління кольором GMG ColorServer Multicolor, яка точно готує дані для друку для різних систем друку, є рішенням для цієї проблеми. Використання одного й того самого рішення для управління кольором для всіх процесів забезпечує їх стандартизацію незалежно від використовуваної технології друку та дає змогу отримати візуальну узгодженість між усіма друкарськими машинами. Такий підхід забезпечує можливість стабільно отримувати коректний результат друку, що відповідає очікуванню замовника для будь-якої роботи.

 

Відтворення пантонних кольорів за допомогою фіксованого набору фарб

Мабуть, найскладнішим завданням при друці упаковки є використання пантонних кольорів, особливо коли вони застосовуються для растрованих елементів зображення та присутні в дизайні не лише окремими плашками, а й при накладанні з іншими кольорами та пантонами. У той час як в аналогових друкарських процесах спеціальні кольори дотепер фізично змішувалися та друкувалися, у цифровому друці все відбувається дещо інакше. Тут бажаний спеціальний колір відтворюється з наявного набору кольорів, доступних для конкретної цифрової машини.

Друкарні дедалі частіше переходять на різнокольоровий друк із фіксованим набором фарб та розширеною колірною гамою. І не тільки на цифрових машинах, а й на аналогових. Основною перевагою такого підходу є економія часу при налаштуванні друкарської машини між різними завданнями. При цьому фарби не потрібно марудно міняти, а фарбові секції вимивати. Таким чином, процес друку можна зробити набагато ефективнішим та гнучкішим.

Витрата часу на впровадження централізованої системи управління кольором із розширеною колірною гамою дає кращий контроль кольорів – незалежно від того, друкуєте ви цифровим чи аналоговим способом. Усі параметри різних умов друку зібрано в одному місці, їх можна гнучко використовувати для підготовки даних до друку. Отже, точне моделювання будь-якого пантонного кольору може бути досягнуте без особливих зусиль. У поєднанні з потужним рішенням перевірки, кожну роботу можна наперед точно прогнозувати, а допуски повідомляти клієнту заздалегідь. Автоматизоване перетворення значно полегшує роботу з додрукарської підготовки, що приводить до вищої продуктивності та ефективності.